We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.

Van onze partner Robeco

Robeco

Help! De dollar valt!

Lukas Daalder • 13 september 2017 10:50

Help! De dollar valt!

Crisis! Nog nooit is de Amerikaanse dollar zo zwak geweest als dit jaar! Paniek! Of sla ik nu door? Lees verder voor de grafiek van de dag van Lukas Daalder van Robeco.


Bron: Bespoke Premium

De dollar, hij valt. Zwakke cijfers uit de VS: slecht voor de dollar. Raketten uit Noord-Korea: slecht voor de dollar. Amerikaanse beurs op een nieuwe all-time high: slecht voor de dollar. De Amerikaanse overheid wordt toch niet gesloten: u raadt het denk ik wel… Sommige argumenten zijn steekhoudend, andere zijn wat minder overtuigend. Zo hadden we vorige week het nieuws dat Draghi nog geen specifieke datum wilde noemen voor het stopzetten van het opkoopprogramma (QE) van de ECB. De obligatiemarkt reageerde verheugd, de kapitaalmarktrente daalde. Normaal verwacht je dan dat de euro verzwakt, maar nee: het was de dollar die in de verkoop ging. Noem het sentiment.

Dat de dollar het zwaar heeft, dat is dus wel duidelijk. Bovenstaande grafiek wekt echter de indruk dat het niet slechts om een zomergriepje gaat: gedurende de afgelopen drie-en-twintig jaar is de handelsgewogen dollar nog nooit zo zwak geweest! Het ligt voor de hand om dit allemaal op het conto van Trump te schrijven, maar voor we dat doen, toch maar eens even kijken of het klopt. Het antwoord? Ja het klopt, als je 1995 als eerste jaar neemt, en nee het klopt niet, als je iets verder teruggaat in de tijd. Kijk ik naar de dollarontwikkeling ten opzichte van de Duitse mark, dan ziet het plaatje er als volgt uit:

Toch niet het zwakste jaar voor de dollar

Bron: Robeco, Bloomberg

2017 mag dan het zwakste jaar zijn sinds 1995, maar als we het over zwakke dollar jaren hebben, scoren 1986 en 1973 veel hogere ogen: in 1973 stond de dollar (ten opzichte van de DEM) begin september een slordige 25% lager dan de stand in januari en in 1986 was dat 15%, tegen de 12,5% die we dit jaar zien. Nou kan je wellicht nog stellen dat de eerste grafiek naar een handelsgewogen dollar kijkt en dat de data daarvan pas in 1995 voorradig is, maar dat blijkt niet het geval: de handelsgewogen reeks begint in 1974 en ook die laat zien dat 1986 een zwakker jaar was dan 2017.

Wie kijkt er eigenlijk naar een kalenderjaar?

2017 is dus niet het zwakste jaar, maar daar valt tegen in te brengen dat een top drie positie gedurende de afgelopen 45 jaar toch redelijk uitzonderlijk is: er lijkt dus toch echt wat aan de hand? Klopt, als je in kalenderjaren denkt. Maar waarom zou een wisselkoers zich aan de kalender houden? Als een daling van de dollar ergens in september inzet en tot mei doorloopt, is de kans groot dat het in bovenstaande grafiek nooit zal opduiken, terwijl de verzwakking wellicht veel sterker is dan de beweging die we dit jaar gezien hebben.

Als ik de kalender loslaat en de top tien van sterkste jaar-op-jaar dalingen samenstel, komt 2017 daar (nog) niet in voor. Beperk ik me tot de handelsgewogen data, dan zien de grote dollar-correcties als volgt uit. De dikke zwarte lijn is hierbij de ontwikkeling van de dollar gedurende de afgelopen 12 maanden.

Dollardaling stelt over de afgelopen twaalf maanden nog niet zo heel veel voor


Bron: Robeco, Bloomberg

Wellicht komt het verwarrend over dat de daling van 2017 in de laatste grafiek nog ‘slechts’ 5% bedraagt, terwijl de daling in 2017 volgens de vorige twee grafieken toch een heel stuk lager lag. Dat komt omdat we hier naar de koersontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden kijken: in september tot december 2016 steeg de dollar eerst nog in waarde, waarna de daling pas inzette. Verwarrend, wellicht, maar het geeft tegelijk ook een beter perspectief: de dollardaling van 2017 kun je wellicht niet helemaal los zien van de dollarstijging die in het laatste kwartaal van vorig jaar plaatsvond. Toen overheerste de optimistische verwachtingen over de belastingplannen van Trump en sprak iedereen over reflatie: inmiddels hebben we gezien dat daar verdacht weinig van terecht is gekomen.

Laatste poging

Maar wat als we nou eens kijken naar een periode van (ruim) acht maanden, ongeacht het jaar: is de daling van 2017 dan niet alsnog uitzonderlijk? Nou, vooruit: kijk ik naar de daling van de handelsgewogen dollar over een periode van ruim acht maanden, staat de dollardaling van 2017 momenteel op de achtste plek sinds 1974.

Ik zeg, tijd voor paniek!

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco