Van onze partner Robeco

Robeco

Grafiek van de dag: zijn obligatiebeleggers nu echt gek geworden?

Jeroen Blokland • 10 augustus 2017 10:52

Grafiek van de dag: zijn obligatiebeleggers nu echt gek geworden?

Deze week verscheen bovenstaand plaatje op mijn Twitter timeline. De rente op Europese high yield obligaties, lees obligaties met een lage kredietwaardigheid, is nu gelijk aan de rente op een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar. Dat roept bij Jeroen Blokland van Robeco de vraag op of obligatiebeleggers de weg kwijt zijn.

Op het eerste gezicht wel. Waarom zou je beleggen in obligaties van bedrijven waarvan je weet dat de kans aanwezig is dat er een paar binnen afzienbare tijd failliet gaan, terwijl je je geld, tegen hetzelfde rendement, ook kunt uitlenen aan de Amerikaanse overheid? Toch moet een aantal nuances in ogenschouw worden genomen.

Duration

Ten eerste: waar het faillissementsrisico op high yield obligaties vanzelfsprekend veel hoger is dan op Amerikaanse staatsobligaties – overigens is de kans op een Amerikaans bankroet zeker geen nul – is de rentegevoeligheid, ofwel duration, van laatstgenoemde obligaties aanzienlijk hoger. Ruwweg twee keer zo groot. Dat betekent dat de prijs van die Amerikaanse staatsobligatie veel harder wordt geraakt als de rente stijgt. Ter informatie, ik verwacht dat de rente op termijn omhoog gaat.

Referentiekader

Ten tweede; de vergelijking met Amerikaanse staatsobligaties is voor veel beleggers niet relevant. Belangrijker is hoeveel extra rentevergoeding je ontvangt ten opzichte van Europese staatsobligaties. En dan vooral ten opzichte van de rente op een Duitse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar, hét referentiekader voor Europese bedrijfsobligaties.

De renteopslag van Europese high yield obligaties ten opzichte van de Duitse 10-jaars rente staat hieronder afgebeeld. Zeker geen vetpot, maar tegelijkertijd ook veel minder extreem dan de grafiek hierboven. Sterker nog, in de periode 2005-2006 was de renteopslag zelfs nog lager als gevolg van een bijzonder sterke economie. Het is dus vooral het historisch grote verschil tussen de 10-jaars rentes in Amerika (2,25%) en Europa (Duitsland 0,45%) die het verloop in de eerste grafiek verklaart.

Groei

Rest de vraag of de huidige lage rentesopslag op Europese high yield bedrijven terecht is. Ik neig naar ‘ja’. De Eurozone groeit momenteel in het snelste tempo van de afgelopen zes jaar. De winsten van bedrijven, ook die met een lage kredietwaardigheid, stijgen sterk. Hierdoor neemt de kans op faillissement, zeker op korte termijn, af.

De grafiek hieronder laat zien dat het aantal faillissementen in Europa laag is, en bovendien ook aanzienlijk lager dan in andere regio’s zoals de VS en opkomende landen. Dit zien we terug in de extra rentevergoeding op Europese high yield obligaties.

Zijn beleggers dan helemaal niet gek geworden?

Ik zou willen zeggen dat ze ‘niet helemaal’ gek zijn geworden. Ondanks goede argumenten voor een lage renteopslag ten opzichte van Duitse staatsobligaties, blijft de totale rentevergoeding wel extreem laag. De buffer voor tegenvallers is klein. Een klein beetje rentestijging, of een kleine toename van het aantal faillissementen drukt het rendement op high yield obligaties al snel naar nul. Maar alles is relatief natuurlijk. Een reductie van - en mogelijk einde aan - het immense opkoopprogramma van de ECB zorgt ervoor dat de vooruitzichten voor Europese staatsobligaties ook niet bepaald rooskleurig zijn.  

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco