Van onze partner Robeco

Robeco

Grafiek van de dag: Powell en het einde van de rally in de obligatiemarkt

Lukas Daalder • 09 november 2017 09:20

Grafiek van de dag: Powell en het einde van de rally in de obligatiemarkt

Een nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank: wat gaat die brengen? Lukas Daalder van Robeco beschrijft een grappige samenhang tussen de lengte van de voorzitter en de rente. Moet de obligatiemarkt zich nu zorgen maken?


Bron: CNBC

Een nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank: wat gaat die brengen? Volgens deze grafiek moet vooral de obligatiemarkt zich zorgen maken.

De disclaimer onder de grafiek van deze week zegt het denk ik wel. We don’t actually believe that interest rates are determined by the height of the Fed chair, but it has been an interesting coincidence. Niemand gelooft dat er een verband bestaat tussen de hoogte van de voorzitter van de Federal Reserve en de hoogte van de kapitaalmarktrente. Ook ik niet. De grafiek van deze week moet je dus scharen onder het kopje ‘grappig’ en niet serieus nemen.

Ook grappige grafieken zijn soms de moeite van een kritische beschouwing waard. Daarbij vallen een paar dingen op. Ten eerste blijkt het niet zo makkelijk te achterhalen hoe lang de verschillende Fed Presidenten precies zijn (geweest). Zo is Yellen volgens de ene bron 1 meter 60 lang, maar wordt er soms ook over ‘5 foot’ gesproken, wat teruggerekend slechts 1 meter 52 is. Bijzaak uiteraard, zeker als je een niet bestaand verband tussen de lengte van de President en de hoogte van de kapitaalmarktrente onderzoekt, maar ik meld het toch maar even voor de zekerheid.

Belangrijker: de maker van deze grafiek heeft er met zijn pet naar gegooid. De poppetjes zijn best leuk, maar daarmee houdt het eigenlijk wel op. Dat de lijn bij Volcker nog langs zijn hoofd scheert en bij Yellen niet boven de knie uitkomt maakt het onmogelijk iets zinnigs te zeggen over de nieuwe voorzitter. Wordt het de knie (4%), de buik (6%), of het hoofd (10%)?? Onduidelijk. En dat is jammer, want het verband lijkt een heel stuk sterker als je naar de volgende grafiek kijkt.


 

Ik geef toe, het mist de leuke kleurtjes en de poppetjes, maar het verband is daarentegen een stuk overtuigender. Op de horizontale as staat hier de gemiddelde hoogte van de kapitaalmarktrente gedurende de termijn en op de verticale as de (semiofficiële) lengte van de desbetreffende voorzitter. Als we er vanuit gaan dat Powell zo rond de 1 meter 75 is, kom je daarmee op een keiharde voorspelling voor de kapitaalmarktrente van 5,5% uit. Let wel, dit is moet het gemiddelde worden over zijn hele termijn, dus dat zou een ware aardverschuiving betekenen van de huidige 2,3%.

Is het mogelijk?

Laten we Powell nou eens het voordeel van de twijfel geven en er van uitgaan dat hij -anders dan Yellen- gewoon acht jaar voorzitter blijft. Is het mogelijk dat we over de komende acht jaar een gemiddelde kapitaalmarktrente van 5,5% gaan zien? Waarschijnlijk is het in elk geval niet, maar er is uiteraard wel een scenario bij te bedenken. Neem de belastingplannen van Trump (=meer bruto schuld), voeg daar het verkleinen van de balanspositie van de Federal Reserve aan toe (=meer schuld dat door andere partijen gekocht moet worden) en veronderstel een sterke loonstijging en je hebt een aardig begin.

Als we er dan ook nog veronderstellen dat de Fed zich laat verassen en het monetaire beleid te lang te accomoderend houdt, zal de schok in de obligatiemarkt aanzienlijk zijn. In een dergelijk scenario ontstaat een klassieke loon-prijsspiraal, waarbij de angst voor toekomstige inflatie vervolgens tot een behoorlijke risico-opslag in de kapitaalmarktrente kan leiden.

Het klinkt allemaal wat onwaarschijnlijk, maar ik heb eens gekeken wanneer we voor het laatst een periode hebben gehad waarbij de kapitaalmarktrente over acht jaar gemiddeld op 5,5% uitkwam. In Nederland moeten we daarvoor terug naar 1995-2003, maar in een land als Australië was dat nog in 2003-2011 het geval. Amerika beleefde die laatste periode overigens in 1996-2004. Anders gezegd: ik heb het allemaal al een keertje meegemaakt. :-)

Overigens is dit niet de eerste keer dat de lengte van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank is gebruikt om een voorspelling te doen ten aanzien van de financiële markten. Onderstaande grafiek deed de ronde toen Yellen in 2014 aantrad. Op de verticale as de lengte, op de horizontale as het gemiddelde aandelenrendement… Een betere manier om aan te geven dat dit soort grafieken nergens op slaan kun je niet krijgen: Amerikaanse aandelen hebben sinds het aantreden van Yellen en gemiddeld jaarlijks rendement van 10% neergezet. Je kunt hem ook omdraaien: de Amerikaanse aandelenmarkt moet de komende drie maanden met 40% in waarde dalen wil deze ‘voorspelling’ nog uitkomen.

Ik maak me in elk geval geen zorgen.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco