Van onze partner Robeco

Robeco

Grafiek van de dag: Help een dalende lijn!

Lukas Daalder • 07 december 2017 11:35

Grafiek van de dag: Help een dalende lijn!

In een wereld waarin eigenlijk alles alleen nog maar omhoog lijkt te kunnen gaan, vandaag een afwijkend geluid: een dalende lijn. En het is wellicht nog goed nieuws ook. Lees verder voor de grafiek van de dag van Lukas Daalder van Robeco.

Bron grafiek: Schwab.com

Op het oog is het een hele simpele grafiek: één lijntje waar ze voor het gemak nog een oranje arcering aan toegevoegd hebben. Toch gaat achter deze lijn de beursontwikkeling van maar liefst 21 landen schuil, om van de berekening van ruim 200 correlatieparen nog maar even te zwijgen. Al met al zoekt deze lijn de randen van de rekencapaciteit van Excel wel zo’n beetje op.

Maar ik loop op de zaken vooruit: wat laat deze grafiek nou eigenlijk zien? In normale woorden: de samenhang tussen de internationale aandelenbeurzen door de tijd heen. Hoe hoger de lijn, des te meer laten de beurzen dezelfde uitschieters zien, des te lager de lijn, des te onafhankelijker de beurzen van elkaar bewegen. De hoogte van de lijn zegt dus helemaal niets over de richting van de beurzen, wat makkelijk te zien is als je naar de piek van de grafiek kijkt. Die piek viel in september 2009, toen alle beurzen in de ban waren van de zogeheten subprime crisis in de VS.

Correlatie hoog

In de periode tot maart 2009 was er sprake van een waar bloedbad, waar alle beurzen zware verliezen opliepen, na maart van dat jaar stuiterden de beurzen vervolgens allemaal weer omhoog. Nationale aangelegenheden of bedrijfsresultaten speelden even geen rol meer, alle markten bewogen synchroon, waardoor de correlatie tussen de beurzen dus heel hoog was.

Toch nog even iets technischer, om duidelijk te maken dat deze grafiek best vernuftig is. Om de vergelijking te kunnen maken kijk je eerst naar de samenhang van twee beurzen, zeg de VS en Duitsland. Je berekent de éénmaands verandering van beide beurzen (gebaseerd op dagdata) en berekent vervolgens de correlatie van die reeks over een periode van een jaar (hou nog even vol, we zijn er bijna). Zo krijg je dus een lijn die vanaf 1970 een voortschrijdend verloop laat zien van de correlatie tussen de Amerikaanse en Britse beurs. Dat proces herhaal je vervolgens voor de Amerikaanse en de Franse beurs, de Amerikaanse en de Chinese beurs, de Amerikaanse en de Russische beurs, et cetera.

Met 21 landen levert dat dus 20 correlatiereeksen met de Amerikaanse beurs op, maar dan heb je uiteraard de Brits-Franse, Brits-Chinese, Brits-Russische nog gevolgd door de Frans-Chinese, Frans-Russische en al die andere. Met 21 landen levert het ruim 200 correlatiereeksen op. Als je daar dan weer het gemiddelde van neemt, kom je op de lijn die hierboven staat.

Check, dubbel check

Ik kan het weten, want ik heb het verband nagemaakt. De reden was simpel: het leek mij eigenlijk nogal onwaarschijnlijk dat de correlatie momenteel zo laag is. Waarom zou de onderlinge samenhang tussen de internationale beurzen de afgelopen 16 maanden opeens helemaal zijn teruggelopen naar het laagste niveau in jaren? De uitkomst spoorde niet helemaal met het beeld dat ik had.

Weliswaar had ik niet alle reeksen (de reeks van Saudi-Arabië en Spanje heb ik laten zitten) en snap ik ook niet hoe de grafiek in 1970 kan starten (de MSCI data voor de meeste landen begint pas in 1995), maar desondanks kreeg ik een vergelijkbaar resultaat.

Verrek, het klopt!

Bron: Bloomberg, Robeco

Het klopt dus. Het probleem is alleen dat je met 200 reeksen niet echt makkelijk kunt vaststellen waar de daling dan aan te danken was. Wat ik echter wel kan doen is een momentopname laten zien van nu en van de periode augustus 2016. Dit doe ik door een correlatietabel af te beelden waarin je alle onderlinge correlaties van de beurzen kunt terugvinden. Des te roder, des te maar er sprake is van samenhang, terwijl groen juist laat zien dat er sprake is van een lagere samenhang. Het zijn de groene kleuren die dus de daling kunnen verklaren. Ik begin met de tabel van augustus 2016, toen de correlatie nog 64% bedroeg (volgens mijn berekeningen).

17 augustus 206 bewoog alles redelijk dezelfde kant nog op

Veel rood, weinig groen. Als er een dissonant was, dan was het Argentinië, waar de beurs in lokale valuta maar moeilijk van de plaats leek te kunnen komen. Verder valt natuurlijk het vele rood van de ontwikkelde landen op (linksboven) en zagen we ook dat China, Canada en Australië hoge correlaties met de meeste andere beurzen vertoonde. Dat beeld ziet er heel anders uit als je naar de laatste waarneming kijkt:


Veel groen, waarbij vooral de opkomende landen (waaronder China, Indonesië, Brazilië en Mexico) afwijkende bewegingen hebben laten zien. In veel gevallen zien we zelfs negatieve correlaties, wat aangeeft dat de beurzen echt een eigen richting hebben gekozen.

Wat hebben we hier aan?

Allemaal leuk en aardig uiteraard, maar hebben we hier verder nog iets aan? Zeker. Zo ben ik als actieve belegger over het algemeen blij dat er differentiatie plaatsvindt: op die manier heb ik de mogelijkheid om op regionale en nationale verschillen in te spelen. Niet-gecorreleerd rendementen zijn voor de professionele beleggers zo’n beetje de heilige graal en als je die al binnen één beleggingscategorie weet te vinden (aandelen), dan is dat allemaal maar positief.

Verder is het een duidelijk signaal dat spreiding wel degelijk wenselijk en nuttig  is in een portefeuille. Fluctuaties van de ene beurs worden bij een lage correlatie gedempt door fluctuaties van de ander beurs, waardoor je een stabieler verloop krijgt in je resultaat.

Voordat ik overigens te enthousiast word: we kijken hier uiteraard naar het verleden: over de toekomst zegt het niet zo heel veel. Bedenk verder dat je naar lokale rendementen kijkt: wil je het echte rendement van een belegging in de Chinese beurs berekenen, zal je uiteraard ook nog rekening moeten houden met het wisselkoersresultaat dat daarmee samenhangt.

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco