Van onze partner Robeco

Robeco

Goldilocks is terug!

Jeroen Blokland • 19 oktober 2017 11:41

Goldilocks is terug!
Beeld © ANP

Het is officieel. Goldilocks is terug op de beurs. Althans, als we de gemiddelde fondsmanager moeten geloven. Voor het eerst in zes jaar voorspelt de meerderheid van de fondsmanagers een periode van bovengemiddelde groei in combinatie met een lager dan gemiddelde inflatie. In het verleden was deze combinatie vaak precies goed voor de beurzen. Maar, is er nu echt sprake van een Goldilocks-scenario? Jeroen Blokland van Robeco bespreekt z'n grafiek van de dag.


Precies goed

Voor wie het is ontschoten: Goldilocks and the Three Bears is een sprookje over het meisje Goldilocks dat ongevraagd het huis van de drie beren betreedt en daar drie borden pap op tafel ziet staan. Het eerste bord met pap is te heet, terwijl het tweede bord te koud is. Gelukkig is de temperatuur van de pap in het derde bord ‘precies goed’, en Goldilocks eet het hele bordje leeg.

Hoewel oorspronkelijk bedoeld om kinderen duidelijk te maken dat je niet zomaar iemands huis inloopt en de pap opeet, wordt Goldilocks nu dus vooral ingezet om de ideale marktomstandigheden voor aandelenmarkten aan te duiden. En om meteen maar met de deur in huis te vallen: daar zitten we inderdaad niet ver vanaf.

Geen oververhitting

Zowel in de Eurozone als in de Verenigde Staten is de economische groei gestegen tot boven de 2,0%-grens. Het vertrouwen onder consumenten en producenten is stevig wat er op wijst dat we ook komende kwartalen keurige groeicijfers mogen verwachten. Wereldwijd zien we een vergelijkbaar beeld. In de meest recente World Economic Outlook stelde het IMF de economische groei dit en volgend jaar met 0,1% naar boven bij, naar respectievelijk 3,6% en 3,7%. Die marginale bijstellingen bevestigen enerzijds dat de economische omstandigheden verbeteren, maar tegelijkertijd ook dat van oververhitting totaal geen sprake is.

Een oververhitte economie komt tot uiting in oplopende bezettingsgraden, sterk stijgende grondstoffenprijzen, en vooral in snelle loongroei en hoge inflatie. Van geen van deze zaken is momenteel sprake. Sterker nog, ook al is het deflatiegevaar definitief geweken, de inflatie ligt in veel landen nog onder het door centrale banken gewenste niveau. Daardoor brengen diezelfde centrale banken hun extreem stimulerende maatregelen – stammend uit de tijd dat er wél sprake was van deflatiegevaar - maar mondjesmaat terug. In sommige gevallen, zoals in Japan, gaat de centrale bank zelfs gewoon stug door met het opkopen van alles wat los en vast zit. Het resultaat: bovengemiddelde groei, met iets te lage, maar stijgende inflatie en stimulerende centrale banken. Precies goed dus.


Ingeprijsd?

De hamvraag is natuurlijk of dit Goldilocks-scenario niet al in de aandelenkoersen is verwerkt. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de Dow Jones dit jaar al 51 keer op recordhoogte sloot. Dat is zonder meer indrukwekkend en komt zelden voor. Toch vertelt het grote aantal recordstanden niet het hele verhaal. Mede onder invloed van de kleine schommelingen in de economische groei – de groei is niet alleen relatief hoog, maar ook nog eens bijzonder constant – zijn de schommelingen op de beurs extreem klein. Sinds de start van dit jaar schommelt de Dow Jones met amper 0,3% per dag.


De kleine koersbewegingen betekenen dat de Dow Jones ondanks al die recordstanden niet eens aan een uitzonderlijk goed jaar bezig is. Op het moment van schrijven stond het rendement op de Dow Jones op een zeer respectabele 16%. Echter, sinds 1900 waren er maar liefst 37 kalenderjaren waarin het rendement op de Dow Jones boven die 16% uitkwam. Afgerond in één van de drie jaren dus. Dat zet die eventuele hoogtevrees toch wat in perspectief. Bovendien zijn dit de cijfers met betrekking tot de Amerikaanse beurs. In Europa en Japan zijn de beurzen dit jaar minder gestegen (10 respectievelijk 12%) en zijn we nog ver verwijderd van recordstanden. Ook zijn de waarderingen een stuk aantrekkelijker. Tel daarbij op, dat vooral deze regio’s – vanwege hun open economieën – profiteren van de sterke wereldwijde groei en dat de centrale banken juist hier nog doorstimuleren, en Goldilocks komt helemaal tot leven. Overigens had zij uiteindelijk wel haar bordje leeg, maar dat terzijde.


Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco