Van onze partner Robeco

Robeco

Geef je beleggingswinst belastingvrij weg

12 november 2017 21:59

Geef je beleggingswinst belastingvrij weg

Als u een deel van uw beleggingswinst van dit jaar gebruikt voor het benutten van uw schenkingsvrijstelling, bespaart u mogelijk zowel op schenk- als op vermogensbelasting. Robeco geeft de analyse.

Als u een deel van uw beleggingswinst over beursjaar 2017 gebruikt voor het benutten van uw schenkingsvrijstelling, bespaart u mogelijk zowel op schenk- als op vermogensbelasting.

Beleggers kunnen tot nu toe terugkijken op een lucratief 2017. De brede MSCI World Index, die als graadmeter wordt gezien voor het wereldwijde beursklimaat, is sinds eind 2016 met ruim 18% gestegen. Met het oog op allerlei onzekerheden – zoals het onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president Trump en alle veranderingen die het nieuwe kabinet in gang gaat zetten -  kan het  geen kwaad om vóór de jaarwisseling uw financiële situatie tegen het licht te houden.

In sommige gevallen kan het gunstig zijn om nog in 2017 de jaarlijkse vrijstelling te benutten en een schenking te doen aan uw (klein)kinderen. De financiële situatie is uiteraard voor iedereen verschillend. Om er zeker van te zijn dat u in fiscale topconditie 2018 ingaat, kunt u het beste uw belastingadviseur raadplegen. Hier gaan we op enkele hoofdzaken in.

Besparen op schenkings- en vermogensbelasting

Een voordeel van schenken vóór de jaarwisseling is dat u - door de verhoging van het heffingsvrije vermogen - over 2018 minder vermogensbelasting betaalt als uw vermogen op 1 januari groter is dan 30.000 euro (60.000 euro voor fiscale partners). Uw (klein)kinderen betalen dan mogelijk na de schenking meer vermogensbelasting, maar indien zij in een lagere schijf vallen voor de vermogensrendementsheffing, bent u gezamenlijk per saldo wel voordeliger uit. De werkelijke voordelen van schenken reiken uiteraard veel verder dan een belastingmeevaller.

Schenken kan ook leuk zijn

U zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om uw (klein)kinderen een nieuwe laptop of zelfs een auto te schenken. Voor 2017 geldt een schenkingsvrijstelling van 5.320 euro aan uw kinderen en tot 2.129 euro aan kleinkinderen of andere mensen. Maar waarom niet kiezen voor schenken van (een deel van uw) beleggingen, zodat ze met dat beleggingspotje zelfvermogen kunnen opbouwen voor een leuk concreet doel, zoals een bijdrage aan de aankoop van een eigen woning.

Lees ook hoe u slim met uw vermogen kunt omgaan.

Kosteloos beleggingen schenken


Wellicht brengt de eventuele koerswinst van 2017 u dichter bij uw financiële doelen. Maar misschien voelt u er juist voor om een deel van die koerswinst te delen met volgende generaties. In dat laatste geval is het goed om te weten dat Robeco overdracht van beleggingen eenvoudig maakt. U kunt ze in stukken en kosteloos overzetten naar een andere Robeco-rekening; bijvoorbeeld die van uw (klein)kind. De senior specialisten van Robeco helpen u graag.

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

Robeco

Meer Robeco