We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.

Van onze partner Robeco

Robeco

Geduldig beleggen is te leren

12 oktober 2017 15:24

Geduldig beleggen is te leren

Beleggen is iets voor de lange adem en vergt geduld. Geduld om te wachten tot je je beleggingsdoel hebt bereikt. De vraag is echter: kun je de discipline aanleren om geduld uit te oefenen? Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat dat kan. Door lessen in omgaan met geld.

Onderzoekers van de Utah State University ontdekten dat studenten die lessen kregen over omgaan met geld, meer geduld hadden te wachten tot hun beleggingsdoel was bereikt dan studenten die die lessen niet kregen. “Geduld uitoefenen is dus te leren”, concludeert William DeHart, een van de onderzoekers.

Twee aparte groepen

Zij onderzochten het gedrag van de twee aparte groepen studenten gedurende een semester. Een groep van 237 studenten kreeg lessen over omgaan met geld, terwijl een andere groep – van 80 studenten, de controlegroep – die lessen niet kreeg. Beide groepen werden aan het begin en het eind van het semester getest.

“Delay discounting”

De onderzoekers testten wat ze “delay discounting” (letterlijk: uitstel verdisconteren) noemen. Zijn mensen bereid langer te wachten op een grotere financiĆ«le beloning, of hebben ze liever een lagere beloning nu? En hoe kijken ze tegen risico aan?

Zelfbeheersing

“We zagen de zelfbeheersing toenemen aan het eind van het semester bij de groep die lessen in het omgaan met geld kreeg, en niet in de controlegroep,” zegt DeHart. “Het maakte niet uit hoeveel zelfbeheersing de studenten hadden voordat ze de lessen kregen. Iedereen ging er ongeveer in dezelfde mate op vooruit, ongeacht waar ze begonnen waren”.

Geduld essentieel

Beleggingsdeskundigen stellen al decennia dat geduld essentieel is voor succesvol beleggen, maar veel beleggers zijn daar niet voldoende van doordrongen. Dat beleggen een langetermijnkwestie is, moet maar al te vaak worden herhaald in de voorlichting naar beleggers. Omdat velen alleen de korte termijn voor ogen hebben.

Risicobewustzijn

Ook bleek dat de studenten - naarmate ze meer zelfbeheersing krijgen bij de beleggen – een beter ontwikkeld risicobewustzijn hebben. Ze nemen grote schommelingen op korte termijn voor lief, om een langetermijndoel te halen.

Effecten op lange termijn

Wat de effecten op de lange termijn zijn voor de studenten, moet nog onderzocht worden. De onderzoekers denken dat hun conclusies ook in andere gebieden van invloed kunnen zijn waar uitgestelde beloning een rol speelt. Zo is het onderzoeksteam een programma aan het ontwikkelen voor mensen met een verslaving die vrijwillig of verplicht in therapie gaan.

Bron: ‘The Key to Financial Discipline? It May be as Simple as Taking a Class’, Wall Street Journal

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit FinanciĆ«le Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

Robeco

Meer Robeco