Van onze partner Robeco

Robeco

Besparen op vermogensbelasting of meer uit je vermogen halen?

08 november 2017 15:30

Besparen op vermogensbelasting of meer uit je vermogen halen?

Wie minder vermogensbelasting wil betalen, kan overwegen om leningen af te lossen of een schenking te doen. Het kan ook geen kwaad om te kijken of je meer uit je vermogen kunt halen. Robeco geeft de analyse.

De berekeningswijze van de vermogensbelasting is in 2017 aangepast. Naarmate je vermogen groter is, zal het meer de moeite lonen om te kijken of je kunt besparen op die zogeheten vermogensrendementsheffing. Over je vermogen boven de vrijstelling van 25.000 euro (50.000 euro met fiscale partner) betaal je ten minste 0,86% belasting. Die heffing loopt op tot 1,62% over het gedeelte van het vermogen van boven de 1 miljoen euro.

Hoe hoog de vermogensbelasting voor jou is, kan een fiscaal adviseur je voorrekenen of je kunt het zelf berekenen aan de hand van gegevens van de Belastingdienst.

Vermogensbelasting > spaarrente

De vermogensbelasting ligt een stuk hoger dan de spaarrente, die bij de grootbanken onlangs is verlaagd tot 0,05%. Het kan dan ook de moeite lonen om te kijken hoe je kunt besparen op de vermogensbelasting. De meest eenvoudige manier is door de omvang van het vermogen in de zogeheten Box 3 te verlagen.

Je kunt bijvoorbeeld schenken aan de (klein)kinderen. Dat kan via een overschrijving, maar bij Robeco is het ook mogelijk om kosteloos beleggingen te schenken. Een andere manier om het vermogen in Box 3 te verlagen is door af te lossen op een (hypotheek)lening. Daarbij is het zaak om goed te kijken naar alle fiscale consequenties, aangezien een daling van de eigenwoningschuld ertoe kan leiden dat je minder voordeel hebt van de hypotheekrenteaftrek. Deze suggesties vormen slechts een greep uit de mogelijkheden – je fiscaal adviseur kan vanuit jouw persoonlijke situatie kijken wat de beste aanpak is.

Meer uit je vermogen halen

Hoewel het geen kwaad kan om te onderzoeken hoe je kunt besparen op je vermogensbelasting, is het ook verstandig om te kijken of je misschien wat meer uit je vermogen kunt halen. Als je voldoende financiële buffer hebt, bereid bent om risico te lopen met je vermogen en als je financiële doelen verder in de toekomst liggen is het een optie om te gaan beleggen in plaats van te sparen. Beleggen brengt kosten met zich mee, maar het is minder moeilijk, tijdrovend en duur dan veel mensen vaak denken. Bij Robeco ONE beheren de specialisten van Robeco drie fondsvarianten met een risico dat dat varieert van defensief tot offensief. Het enige wat je zelf nog moet doen is aan de hand van je eigen risicobereidheid en horizon bepalen welke variant het beste daarbij aansluit.

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

Robeco

Meer Robeco