Van onze partner Robeco

Robeco

Belegger kijk naar de grote lijnen!

05 november 2017 10:38

Belegger kijk naar de grote lijnen!

Minder ervaren beleggers reageren vaak op incidenten op de beurs, op kortstondige afwijkingen van de grote lijnen. Het merendeel van de beleggers blijft echter op de grote lijnen letten en weet dat er na een beursdaling een beweging omhoog volgt. Dat is ‘the bigger picture’. Robeco geeft de analyse.

Ook weten ze dat beleggen op de lange termijn een positief rendement kan opleveren, al bieden rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Momenteel wordt het risico van een beurscorrectie in de media regelmatig aangekaart en is er vanwege de langdurig goede gang van zaken op de effectenbeurzen bij menig belegger sprake van een soort hoogtevrees. “Hoe lang kan de beurs nog blijven stijgen?”, is een veelgehoorde vraag.

Zekere voor het onzekere?

Sommigen zijn ongerust dat we op een correctie afstevenen. Ze reageren op berichten in de media of  hebben de kredietcrisis nog in hun achterhoofd. Ze nemen dan het zekere voor het onzekere: ze verkopen al hun beleggingen of besluiten om pas weer in te stappen als de beurzen flink gedaald zijn. Terwijl bekend is dat in- en uitstappen per saldo vaak meer kost dan het oplevert. Mensen die normaal gesproken – mede door de extreem lage spaarrente – zouden gaan beginnen met beleggen, wachten nu af.

Accepteren

Maar alle argumenten ten spijt vergeet men twee dingen: 1) angst is een slechte raadgever en 2) beleggen levert op termijn meer op dan sparen. Wie nog de nodige jaren te gaan heeft voordat hij zijn beleggingsdoel bereikt, doet er goed aan te accepteren dat beursschommelingen bij beleggen horen. Het is belangrijk om de grote lijnen in de gaten te houden en zo naar je – concrete of minder concrete - doel toe te werken.

Ter illustratie: the bigger picture

Tot slot een grafiek om deze grote lijnen te illustreren: we zien hier het verloop van de MSCI wereldindex sinds 1999.

 

Deze graadmeter heeft door de jaren heen – met tussentijdse pieken en dalen – een opgaande lijn laten zien en gemiddeld een aantrekkelijk rendement opgeleverd, al bieden rendementen uit het verleden uiteraard geen garantie voor de toekomst. Op een correctie volgt echter tot nu toe altijd weer herstel. Dat was bijvoorbeeld het geval na de grote correctie tijdens de kredietcrisis (2007-2008), maar ook na een kleinere correctie, zoals in 2015.  

Lees ook: Beleggingshorizon

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Bron: Robeco

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco