Van onze partner Robeco

Robeco

Amerika, maar dan anders

Lukas Daalder • 16 februari 2017 11:00

Amerika, maar dan anders

Hoe groot is de Amerikaanse economie eigenlijk? De grafiek van deze week zet het aardig in verhouding. Lees verder voor de analyse van Lukas Daalder van Robeco.

https://www.weforum.org/agenda/2016/11/america-states-world-largest-economies 

De grafiek van deze week heeft eigenlijk vrij weinig uitleg nodig. Hij laat zien hoe groot de omvang van de Amerikaanse economie is door Amerika in zeven stukken te delen en die met andere landen te vergelijken. Zo blijkt Californië economisch even groot als Frankrijk, past de Japanse economie in het gebied New England/New York en is Mexico even groot als Florida en Alabama. De Amerikaanse economie is de grootse economie ter wereld en is qua omvang even groot als de nummer twee (China), drie (Japan) en vier (Duitsland) bij elkaar opgeteld. Als je -zoals in deze grafiek is gebeurd- China vervolgens even vergeet, slok je vervolgens al snel heel Europa op en krijg je Brazilië en Mexico er gratis bij.

Het ziet er leuk uit, maar er moet wel duidelijk bij gezegd worden dat deze grafiek nogal gevoelig is voor het peilmoment waarop de data is vastgesteld. Wellicht klinkt dat wat overdreven, want hoeveel verandert de relatieve omvang van een economie nou eigenlijk in zeg een jaar? Puur afgaande op groeicijfers valt dat inderdaad nogal mee: zo groeide de Amerikaanse economie volgens de laatste schattingen met 1,6% in 2016, waar de Europese economie -jawel- 1,6% groeide. Dat zal dus niet zo heel veel uitmaken.

De grotere schokken hangen echter samen met het vergelijkbaar maken van de Europese BBP cijfers (luidend in euro’s) met de Amerikaanse (luidend in dollars), waar uiteraard de wisselkoers voor wordt gebruikt. Een stijging van de dollar vertaalt zich éen op één in een relatieve stijging van de Amerikaanse economie vis-a-vis de rest van de wereld, zonder dat dat betekent dat de Amerikaanse economie het beter gedaan heeft. Sterker nog, de sterkere dollar betekent waarschijnlijk dat Amerikaanse bedrijven minder makkelijk hun producten buiten de VS aan de man kunnen brengen, waarmee het eerder een min dan een plus vertegenwoordigt.

Dit effect zie je ook terug als je naar onderstaande grafiek kijkt. Het is hetzelfde idee, waarbij de vergelijking in dit geval per staat loopt. Een belangrijk verschil is dat we hier naar data van 2009 kijken en niet, zoals in de eerste grafiek data van 2015. Wat hierbij opvalt is dat Californië in dit geval niet even groot was als de Franse economie, maar zo groot als de Italiaanse economie.

Gegeven dat de Franse economie zo’n 33% groter is dan de Italiaanse, word gelijk wel duidelijk dat dit nooit alleen door het groeiverschil tussen Frankrijk en Californië verklaard kan worden: de 26% daling van de euro ten opzichte van de dollar is hier de hoofd schuldige. Ook Nederland is als gevolg van de euro sterk gedaald in het overzicht: in 2009 konden we nog trots claimen dat de Nederlandse economie even groot was als die van Florida, maar inmiddels zijn we in de richting van Illinois afgezakt…

http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/01/comparing_us_states_countries  

En Nederland?

Genoeg over Amerika. Hoe groot is de Nederlandse economie in internationaal verband? Kijken we naar de provincies dan komen we op de volgende kaart uit:

Bron: Robeco, Wereldbank 

Van de provincies is Zuid-Holland de grootste is (met dank aan de haven van Rotterdam) en Zeeland de kleinste. Verder is het een bont gebeuren van Zuid-Amerika (Cuba, Honduras) tot Afrika (Zimbabwe en Senegal) terug tot wat Europese landen. Alleen Noord-Holland had geen vergelijkbaar land qua grootte, dus dat heb ik opgelost door twee Europese buurlanden (Hongarije en Servië) bij elkaar te vegen.

Uiteraard geldt hier hetzelfde kritiekpunt dat de wisselkoers een nogal dominante rol kan spelen bij het samenstellen van het geheel. Om enigszins aan die kritiek tegemoet te komen kom ik met wat rangschikken en puzzelen op het volgende resultaat uit, waarbij de landkeuze louter uit Europese landen bestaat. Alleen Roemenië valt hierbij buiten de boot van de euro, maar de koersverandering van de leu ten opzichte van de euro is de laatste paar jaar minder dan 5% geweest.

 

Bron: Robeco, Wereldbank 

Het ziet er aardig uit, maar het is ook gelijk duidelijk dat de Nederlandse kaart er een heel stuk minder imposant uitziet dan die van de VS. Vandaar dat ik het wel eens ben met de stelling America first, but the Netherlands second. Okay? 

Bron: Robeco

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco