Van onze partner Robeco

Robeco

Aloude Robeco-fonds verkleint portefeuille en laat index los

06 januari 2017 15:25

Aloude Robeco-fonds verkleint portefeuille en laat index los

Het fonds Robeco krijgt een meer uitgesproken karakter. Het aantal aandelen in portefeuille wordt verminderd naar ongeveer 40 posities, waarmee het fonds meer gaat afwijken van zijn benchmark, de MSCI World Index. Fondsbeheerder Mark Glazener van Robeco licht de verandering toe.

In het kort

  • MSCI World Index vormt niet langer het uitgangspunt bij de samenstelling van de portefeuille
  • Meer focus op kleiner aantal ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen
  • Selectie leidt tot meer concentratie in namen met de hoogste overtuiging

"De sterke opkomst van indexfondsen en ETF's maakt het voor actieve fondsmanagers zoals Robeco steeds belangrijker om zich duidelijk te onderscheiden van de index", stelt Mark Glazener, fondsbeheerder van Robeco EUR G. Hij opereert in een omgeving waarin passieve indextrackers en ETF's op de MSCI World Index beleggers tegen lage kosten toegang bieden tot een wereldwijde, gespreide aandelenportefeuille.

Stapsgewijs teruggebracht

Sinds Glazener in 2003 aan het roer kwam bij het Robeco-fonds is het aantal aandelen stapsgewijs teruggebracht van enkele honderden tot 80 eind 2016. Dat aantal wordt nu verder verkleind tot 30 tot 40 posities.

Het aloude fonds Robeco wil zijn naam wijzigen in Robeco Global Stars Equities Fund. Glazener: "Met deze toevoeging aan de bekende Robeco-naam willen we verduidelijken wat voor type fonds het is. We begrijpen dat dat even wennen is voor de klanten die jarenlang aan de oude naam gewend waren. Maar de nieuwe naam van het fonds geeft beter inhoud aan het nieuwe beleggingsbeleid. De naamsverandering moet overigens in februari nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van het fonds."

Filosofie verandert niet

"De beleggingsfilosofie van Robeco EUR G verandert niet", aldus Glazener. "We richten ons nog steeds op ondernemingen die hun concurrentievoordeel vertalen in een hoge vrije kasstroom, een bovengemiddeld rendement op geïnvesteerd vermogen en goed presteren op duurzaamheidsfactoren. We zijn ervan overtuigd dat deze beleggingen op lange termijn het beste rendement voor beleggers opleveren. De kosten voor beheer veranderen niet en de risico-indicatie blijft gelijk. "

"We hebben sinds 2008 ervaring met een meer geconcentreerde benadering. Deze aandelen hebben ook altijd de kern gevormd van het fonds", zo stelt Glazener. "De aangescherpte focus resulteert in meer vertrouwen en overtuiging in de ondernemingen waarin we uiteindelijk beleggen: aandelen waarvan de waarde onvoldoende is ingeprijsd in de koers." 


Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE's en ABI's van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus van de Robeco fondsen zijn kosteloos te verkrijgen via www.robeco.nl.

Bron: Robeco

 

Gerelateerde artikelen

Robeco

Meer Robeco