Van onze partner Van OU

Open Universiteit helpt doorzetters naar de eindstreep

Open Universiteit helpt doorzetters naar de eindstreep

Werk je al maar wil je naast je werk nog een titel halen aan de universiteit? Dan biedt het flexibele academisch onderwijs op afstand van de Open Universiteit een oplossing. Wat de mogelijkheden zijn en hoe je voorkomt dat je voortijdig afhaakt, leer je in dit webinar.

De Open Universiteit behoort, samen met de dertien andere universiteiten die Nederland rijk is, tot het academische landschap. De Open Universiteit is wel anders dan de ‘reguliere’ universiteiten. Zo ontbreekt een fysieke universiteitscampus en zit je ook niet met studenten in een collegezaal, al zijn er wel studiecentra. In de regel biedt Open Universiteit regulier academisch onderwijs op afstand. Voor wie een bachelor of master wil halen, of verdieping zoekt door middel van een cursus of korte studie.

Door dat flexibele karakter en het feit dat de studie grotendeels thuis gevolgd kan worden, is studeren aan de OU erg geschikt voor volwassenen die reeds andere verplichtingen hebben, zoals werk en gezin. Het studieprogramma biedt volop mogelijkheden om eigen tijd en tempo te bepalen.

Juist die vrijheid en flexibiliteit is voor veel aspirant studenten ook een reden om te twijfelen aan de start van aan een studie aan de OU. Want hoe blijf je gemotiveerd? Hoeveel tijd kost het? Hoe ziet de begeleiding eruit? In een recent webinar, georganiseerd oor RTL Z en OU, kwamen deze en andere dilemma's' uitgebreid aan de orde.

Presentatrice Janneke Willemse sprak er over met twee ter zake deskundige professoren van OU in de studio. Nele Jacobs is hoogleraar levenslooppsychologie. Gerard Mertens weet als hoogleraar financieel management en decaan ook alles over studiebegeleiding.

Algemeen
Het webinar is handig verdeeld over een achttal hoofdstukken die samen de route van eerste oriƫntatie tot uiteindelijke inschrijving volgt. Het begint breed: met een karakterisering van wetenschappelijke opleidingen in het algemeen. Waarin onderscheidt academisch onderwijs zich van bijvoorbeeld een HBO?

Open Universiteit
Het tweede hoofdstuk gaat over de OU zelf. Hoeveel tijd ben je bijvoorbeeld kwijt als je besluit te gaan studenten aan de OU? Een dag per week? Of kan het ook minder? Ook wordt ingegaan op de studiecentra die de OU zowel in Nederland als Belgiƫ heeft. Hier vinden bijeenkomsten, ontmoetingen en tentamens plaats.

Kosten
Dan een ander belangrijk onderwerp. Het vierde deel van het webinar is gewijd aan de kosten. Zijn die kosten vergelijkbaar met wat je bij een andere universiteit behaalt? Opvallend is dat er betaald wordt per behaald studiepunt. Wie voor een volledig programma gaat, is ongeveer tweeduizend euro kwijt. Dat wijkt niet af van andere universiteiten.

Onderzoek
Docenten aan de OU zijn gepromoveerd. Er wordt tevens onderzoek verricht en dat komt ook in de opleidingen terug. Interessant is dat de OU ooit opgericht is om het Nederlands onderwijs te vernieuwen en verbeteren. Nog steeds ligt hier een zwaartepunt, blijkt uit het hoofdstuk onderzoek en opleidingen.

Advies
Voor wie vreest dat studeren aan de OU een eenzame aangelegenheid is met minimaal contact met docenten en medestudenten; dat valt alleszins mee blijkt in dit hoofdstuk. OU ondersteunt studenten op tal van manieren, zoals met een online classroom, een persoonlijk studiepad en een digitale leeromgeving. Om de studieprestaties extra te stimuleren staat ook voor iedereen een studiecoach klaar voor vragen en advies.

Ranking
Dit jaar werd OU zowel door studenten als onderwijsexperts verkozen tot beste universiteit om een master te behalen. En dat is niet de enige onderscheiding in de prijzenkast, blijkt uit het hoofdstuk gewijd aan de ranking van OU ten opzichte van andere academische instellingen in Nederland.

Inschrijven?
Tot slot wordt het webinar afgesloten met een uitleg over de mogelijkheden tot inschrijving. Meer weten over de mogelijkheden die OU biedt aan volwassenen die overwegen om weer te gaan studeren, dan wel eindelijk die studie af te maken die nog wachtte? Bekijk het complete webinar hier of ga naar de website van OU voor meer informatie.