Van onze partner Van Belastingdienst

Ondernemers opgelet: doe deze checks voor je aan je aangifte begint

Ondernemers opgelet: doe deze checks voor je aan je aangifte begint

Ruim 1 miljoen ondernemers gaan deze maand aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Om ondernemers hierbij te helpen heeft de Belastingdienst een handige checklist opgesteld.

Van 1 maart tot 1 mei krijgt Nederland weer de gelegenheid om de belastingaangifte in te dienen. Om de aangifte zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft de Belastingdienst dit jaar alle gegevens die reeds bekend zijn, vast ingevuld.

Bij de ondernemersaangifte betekent dit dat de persoonlijke gegevens al ingevuld zijn maar de bedrijfsgegevens nog niet. Als ondernemer moet je dus op twee zaken letten bij het doen van je aangifte: enerzijds is het belangrijk de ontbrekende gegevens, zoals winstcijfers, zo compleet en correct mogelijk in te vullen. Anderzijds moet de vooraf ingevulde informatie goed gecontroleerd worden op juistheid. 

De Belastingdienst heeft speciaal voor ondernemers een Aangiftechecklist opgesteld die de meest voorkomende vragen beantwoord. De complete Aangiftechecklist vind je hier, maar we lichten vast drie tips uit.

1.    Ben je wel ondernemer?
Ook als je BTW-plichtig bent, hoef je niet automatisch ‘ondernemer’ te zijn volgens de definitie van de Belastingdienst. Het is belangrijk dit vooraf te controleren. Met de ondernemerscheck ben je hier in no time achter. 

2.    Uitbesteden of zelf doen?
Ongeveer twee derde van alle ondernemers besteed de aangifte uit. Belangrijk om te weten: ook als je de aangifte uitbesteedt, blijf jij verantwoordelijk voor alle informatie die je met de Belastingdienst deelt. Controleer de aangifte daarom vooraf goed en grondig.

3.    Zorg voor inloggegevens
Zelf aangifte doen bij de Belastingdienst kan via Mijn Belastingdienst. Hiervoor heb je inloggegevens nodig van Digid. Heb je die nog niet? Vraag ze dan hier aan.

Wil je de volledige checklist gebruiken? Ga dan hier naar de Aangiftechecklist van de Belastingdienst voor ondernemers.