We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.

Van onze partner Van onze partner

ABN AMRO Insights Live

Deze 4 veranderingen staan nú voor de deur

Deze 4 veranderingen staan nú voor de deur

Dag 1: Healthcare, Onderwijs & Overheid, Real Estate - Geen sector ontkomt aan verandering, zegt hoogleraar duurzame transities Jan Rotmans. 4 belangrijke transities die eraan komen.

“We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk”, het is een bekend en aansprekend credo van hoogleraar Jan Rotmans. Als er iemand verstand heeft van verandering in de breedste zin van het woord dan is hij het. De hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit heeft vele publicaties over (klimaat)verandering en duurzaamheid op zijn naam staan. ABN Amro nodigde hem uit als spreker op het Insights Live tijdens het WTT Toernooi in Rotterdam.

In een interview met ABN Amro zegt Rotmans dat transitie zich voltrekt op tal van terreinen: pensioenen, onderwijs, zorg. “Deze stelsels zijn gebaseerd op collectivistische regelingen voor gemiddelde burgers en dat gaat verschuiven naar maatwerk. De samenleving zal een andere structuur krijgen: organisaties gaan niet meer top-down, maar bottom-up werken.”

Deze 4 belangrijke veranderingen zijn volgens Rotmans nu gaande:
1. Verschuiving van de macht
“Nu ligt de macht nog bij de gevestigde orde, maar die zal verschuiven naar proactieve economische en sociale entrepreneurs die een voorsprong hebben en een nieuwe macht gaan vormen, en uiteindelijk zelf weer uitgroeien tot de elite.”

2. Hokjes worden netwerken
“De nieuwe samenleving zal vloeibaar zijn en niet ingedeeld in hokjes, zoals de oude. De hokjes maken plaats voor in elkaar overlopende netwerken en gemeenschappen. In de circulaire economie zullen energie, grondstoffen, materialen, voedsel, vervoer en bouwen alles met elkaar te maken hebben.”

3. Burgerparticipatie en faciliterende instanties
“Burgers moeten veel meer zelf gaan doen. Neem het onderwijs: nu krijgt elke leerling dezelfde stof aangeboden door een docent die voor de klas staat. Maar dankzij digitale hulpmiddelen kan elke leerling onderwijs op maat krijgen, afgestemd op interesse, achtergrond en toekomstbeeld. Net als de overheid krijgt de docent een faciliterende rol in plaats van een directieve.”

4. De economie krijgt nieuwe vormen
“De nieuwe economie zal vele gezichten hebben: circulair, digitaal, robots, de deeleconomie, de makereconomie. In de toekomst heeft niemand meer een eigen auto, maar bestellen we per app een deelauto. We gaan bijna alles digitaal regelen.”

Bekijk hier het interview met Jan Rotmans: