We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.

Van onze partner Van onze partner

ABN AMRO Insights Live

‘Circulair bouwen wordt concurrerend’

‘Circulair bouwen wordt concurrerend’
Beeld © ABN AMRO

Dag 4: Bouw, Transport & Logistiek en Industrie - De circulaire economie heeft de toekomst. Dat zegt niet alleen Marc de Wit, die bedrijven erover adviseert, maar ook Mark van Rijt, verantwoordelijk bij ABN AMRO voor de bouw van het circulaire paviljoen.

Voor Marc de Wit van Circle Economy is het duidelijk waar het met de economie naartoe moet: van lineair naar circulair. Hij laat tijdens het ABN AMRO Insights Live-event dat deze week plaatsvindt zien hoe bedrijven circulair kunnen worden. Wat is dat ook al weer precies? Het huidige economische systeem is lineair: het brengt ons welvaart, maar ook afval en verspilling van grondstoffen. In een circulaire economie gaan grondstoffen niet verloren, maar worden ze onderdeel van grondstofkringlopen.

Met zijn bedrijf Circle Economy adviseert Marc de Wit bedrijven over hoe ze de stap kunnen maken van lineair naar circulair.“Je moet goed begrijpen welke rol je bedrijf speelt in het economische systeem. Bij Circle Economy maken we altijd eerst een visueel overzicht van de keten van een bedrijf; vanaf het onttrekken van de grondstoffen tot en met de consument die het product weggooit als hij of zij er genoeg van heeft. Waar ben jij uniek gepositioneerd om een verandering te bewerkstelligen en kringlopen te sluiten?”

Downcyclen
Als voorbeeld noemt De Wit de bouwsector, waar volgens hem “grote lekken in het systeem zitten.” “Het overgrote deel van alle materialen wordt gedowncycled (gerecycled met een laagwaardiger toepassing, red.). Zo wordt beton vergruisd en gebruikt voor de verharding van wegen in plaats van het weer te gebruiken als nieuw beton.”

Bij ABN AMRO is dit besef vol doorgedrongen. Toen enkele jaar geleden de plannen werden opgevat extra ruimte te bouwen voor vergaderruimtes voor het dichtbevolkte hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam, kwam circulair bouwen al snel ter sprake.

Mark van Rijt, managing director Facility Management ABN AMRO: “Ons hoofdkantoor is vorig jaar door BREEAM uitgeroepen tot duurzaamste bestaande kantoorpand. Toen we een nieuw paviljoen gingen bouwen wilden we ervaring opdoen met circulair bouwen. Die kennis kunnen we inzetten om klanten te helpen met de verduurzaming van hun kantoorpanden. De traditionele ontwerpen zijn van tafel geveegd en we zijn samen met de TU Delft en Cie Architecten aan tafel gegaan om een nieuw ontwerp te maken.”

Bouwen met lego
Het Paviljoen wordt momenteel gebouwd. Het proces is fundamenteel anders dan traditioneel bouwen, vertelt Van Rijt. “Het begint al bij het ontwerp: je bouwt op zo’n manier dat het ook afgebroken kan worden. Materialen worden zo min mogelijk bewerkt en beschreven waardoor ze hoogwaardig blijven. Daardoor mag je bijvoorbeeld geen verbindingen maken die niet meer los kunnen. Voorheen was het te vergelijken met een bouwpakket met lijm, nu met het bouwen met lego.”

Het ontwerpen en bouwen zijn parallelle trajecten en vinden gelijktijdig plaats. Dit betekent als opdrachtgever ook dat je de absolute controle over het traject moet loslaten. “We zijn begonnen met een ruwe schets en toen gaan bouwen. Normaal weet je precies hoe het geconstrueerd wordt, dit is veel meer pionieren.”

Leergeld
Op de vraag of circulair bouwen goedkoper of duurder is dan lineaire bouw zegt Van Rijt: “We betalen natuurlijk leergeld, omdat we samen met BAM, de bouwer, ons in onontgonnen gebied begeven. Daar staat tegenover dat de restwaarde beter wordt beschermd bij hergebruik van de materialen. Het gebouw is flexibel ontworpen en kan bovendien meerdere functies krijgen. In de toekomst is het dus wel concurrerend met gewone bouw.”

Het circulaire paviljoen wordt in de zomer in gebruik genomen. Het wordt uiteindelijk veel meer dan alleen een extra vergaderlocatie. ABN AMRO heeft besloten een groot deel – met restaurant, event spaces en daktuin - open te stellen. “We willen een inspirerende plek bieden waar kennis over duurzaamheid en circulariteit wordt gedeeld. Door ons, maar vooral ook door mensen van buiten.” 

Marc de Wit spreekt deze week op Insights Live, het evenement voor zakelijke klanten van ABN AMRO met als thema ‘The Future is Now’. Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via insights.abnamro.nl.