Van onze partner ING Sprinters

Les 1 – Wat is een Sprinter?

10 juli 2019 16:27

Janneke Willemse en Sander van Baren Beeld © RTL Z Beursspel

In het RTL Z Beursspel kunnen deelnemers kennis maken met Sprinters, een hefboomproduct van ING. Maar hoe werken deze Sprinters precies? In tien lessen vertellen presentatrice Janneke Willemse en Hoofd Sprinters bij ING Sander van Baren je alles over beleggen met een hefboom.

Door te beleggen met een hefboom kun je de groei van je rendement flink versnellen. Dat klinkt leuk, maar het gebruik van een hefboom is niet zonder risico’s. Het is dan ook belangrijk dat je het product waar jij voor kiest, goed begrijpt voor je het gaat gebruiken.

In deze eerste les beginnen Janneke Willemse en Sander van Baren dan ook helemaal bij het begin: Wat is een Sprinter? Ook leggen ze uit hoe een Sprinter is opgebouwd en wat de voor- en nadelen zijn van beleggen met een hefboom.

"Het leuke van een Sprinter is dat je met een relatief kleine inleg, mee kunt doen in een aandeel", vertelt Sander van Baren. Je hoeft namelijk niet het hele aandeel te kopen. Met een Sprinter betaal je slechts een deel van het aandeel en ING financiert voor jou de rest. Wanneer het aandeel in beweging komt, verdien jij voor elke euro dat het aandeel stijgt, ook zelf een euro. Zo profiteer je dus wel volledig mee, maar hoef je zelf minder te investeren.

Een risicovol product

Het ligt er een beetje aan hoe je de hefboom gebruikt, volgens Van Baren. Natuurlijk is het zo dat het hefboomeffect beide kanten op werkt.  Een Sprinter stijgt procentueel harder dan het aandeel, maar die hefboom geldt dus ook bij een daling. Je procentuele winst of verlies groeit dus sneller. Maar wanneer je verstandig inkoopt, kun je het risico beperken, legt Van Baren uit.

Als je normaal honderd aandelen zou kopen, maar je koopt in plaats daarvan honderd Sprinters, is je winst of verlies in euro’s ongeveer gelijk. Maar wanneer je, omdat de investering laag is, meer Sprinters koopt dan dat je aandelen zou kopen, wordt het risico dus ook groter.

 

Het RTL Z Beursspel 

Wil je zelf aan de slag met Sprinters, maar eerst nog even oefenen? Speel dan het RTL Z Beursspel. Hier kun je met fictief geld beleggen in onder meer aandelen, indexen en Sprinters. In het najaar start er een nieuwe competitie en maak je weer kans op prachtige prijzen.

Meer informatie over Sprinters vind je op de website van ING.

Het RTL Z Beursspel en de Sprinterlessen zijn een samenwerking met ING Sprinters.

Bron • RTL Z