RTL Z Beursspel

Wat is de AEX?

24 juni 2019 11:59

Jim Tehupuring en Janneke Willemse Beeld © RTLZ Beursspel

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim en Janneke Taal. Deze week alles over de AEX index.

Je hoort er dagelijks over maar waar staat de AEX voor? Het betekent: Amsterdam Exchange Index en is de beursgraadmeter van Nederland. Hij bestaat al sinds 1983 en toont de 25 grootste en meest verhandelde aandelen van de beurs.

 

Zwaargewicht Shell en ASML

Wie bepaalt er welke aandelen in de AEX zitten? Dat doet het bedrijf Euronext. Zij berekenen ook gedurende de handelsdag per 15 seconden de stand van de AEX. Deze stand is een gewogen gemiddelde; dat betekent dat niet alle aandelen even zwaar meetellen. Shell, Unilever en ASML zijn bijvoorbeeld de zwaargewichten. De invloed van een koersbeweging in die aandelen is groter dan in die van bijvoorbeeld Vopak.

Gros AEX

De AEX is een zogenaamde prijsindex. Dat betekent dat in zijn stand geen rekening wordt gehouden met het dividend, dat veel aandelen uitkeren. Er is daarom ook een herbeleggingsindex, waar het dividend wel is meegenomen. Dit heet een 'gros return index' oftewel de AEX GR. De AEX is naast graadmeter ook een benchmark waarmee beleggers hun eigen resultaten vergelijken.

Bron • RTL Z