RTL Z Beursspel

Kies je voor een limiet- of een bestensorder?

Janneke Willemse • 15 mei 2019 16:22 @jannekewillemse

Jim en Jannektaal Beeld © RTL Z Beursspel

In het RTL Z Beursspel leggen Jim Tehupuring en Janneke Willemse elke week lastige begrippen uit voor startende beleggers. Deze week: Bestens- of limiet order in Jim & Janneke taal.

Als je start met beleggen, kan het je nog wel eens gaan duizelen van alle nieuwe termen waar je mee te maken krijgt. Is er een verschil tussen een tracker en een ETF? Wat moet je weten van de kwartaalcijfers van het bedrijf waarin je belegt? En wat koop je nu eigenlijk precies als je een aandeel aanschaft?

In het RTL Z Beursspel nemen Janneke Willemse en Jim Tehupuring startende beleggers bij de hand. Elke week leggen ze een belangrijk begrip uit in Jim & Janneke taal. Dit keer een korte les over het verschil tussen een limiet- en een bestensorder. 

Met een bestensorder kan je aankoop duurder uitvallen

Je koopt een aandeel of een ander beursgenoteerd product via een beleggingsrekening. Maar voor welke prijs je iets koopt, is afhankelijk van het type kooporder dat je plaatst. Kies je voor een bestensorder, dan koop je het aandeel tegen de best mogelijke prijs die op dat moment beschikbaar is. Je hebt het aandeel dan ook direct in portefeuille. 

Stel, je wil een aandeel JIMJAN kopen, waarvan de laatkoers op dat moment zeven euro is. Dan kan het zo zijn dat de beste prijs op het moment dat jij de order plaatst minder is dan zeven euro. Maar je aankoop kan ook duurder uitvallen. 

Met een limietorder bepaal je zelf de prijs 

Wanneer je kiest voor een limietorder, kun je aangeven wat je zelf voor een aandeel wilt betalen. In het voorbeeld van een JIMJAN aandeel met een laatkoers van zeven euro, kun je er dan voor kiezen dat jij maar zes euro voor dat aandeel wil betalen. Dan geef je dat bedrag op als limiet. 

Als de koers dan daalt en het aandeel inderdaad voor zes euro beschikbaar is, wordt het aandeel aangekocht. Maar als de prijs stijgt, komt je kooporder te vervallen en krijg je het aandeel niet. 

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen en kans maken op mooie prijzen. Alle deelnemers starten op 6 mei met een fictief startkapitaal van 100.000 euro. De deelnemer die op vrijdag 14 juni het meeste rendement heeft behaald wint. 

De hoofdprijs is een reis naar New York inclusief een ontmoeting met Amerika correspondent Erik Mouthaan. Speel nu gratis mee en meld je aan via: www.rtlz.nl/beursspel

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.

Bron • RTL Z