RTL Z Beursspel

Leer slim beleggen met Sprinters

06 december 2018 13:28

Beeld © RTL Z Beursspel

Sander van Baren weet alles van Sprinters. In een seminar legt hij samen met Janneke Willemse uit hoe je het maximale uit deze hefboomproducten haalt. Maar wat is een Sprinter nu precies?

In tien lessen legt Sander van Baren van ING uit hoe je slim kunt beleggen met behulp van Sprinters. Met dit product beleg je met een hefboom. Dit kan je rendement aanzienlijk verhogen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. 

De belangrijkste les is daarom misschien wel: verdiep je goed in dit product voor je start met beleggen met Sprinters. Alle lessen van Sander zijn hier terug te kijken. In deze eerste les, legt Sander uit hoe een Sprinter werkt en wat de belangrijkste risico’s zijn. 

Wat is een Sprinter?

Sprinters, een voorbeeld

Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld legt Sander van Baren van ING uit hoe een Sprinter werkt. In dit voorbeeld gaat het om een aandeel dat op dertig euro staat. Maar in plaats van dat je het aandeel koopt, koop je een ‘Sprinter Long 22,50’.

Met een Sprinter laat je een deel van de waarde van het aandeel door ING financieren. In dit voorbeeld betaal jij tien euro en financiert ING de overige twintig, maar je doet wel een op een mee met dit aandeel. Dat betekent dat als het aandeel in waarde stijgt, bijvoorbeeld van dertig naar 33 euro, dat jij volledig profiteert van die stijging. Je rendement is in dit geval dus drie euro, net als het rendement als je het aandeel volledig zelf had gefinancierd. 

Meer rendement, maar ook meer risico

Waarom zou je dan een Sprinter kopen en niet gewoon het aandeel, vraagt Janneke zich af. Dat heeft te maken met het zogenoemde hefboomeffect van dit product. Met een kleinere inleg, dus tien euro in plaats van dertig, doe je toch volledig mee met dat aandeel. Als je in dit voorbeeld het aandeel had gekocht voor dertig euro is je rendement tien procent. Maar doordat je inleg lager is, is je procentuele rendement hoger. 

Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar aan Sprinters zitten ook risico’s verbonden. Want in het negatieve scenario, bijvoorbeeld een daling van drie euro, draag jij ook het volledige verlies. Opnieuw is het bedrag dat je verliest hetzelfde, maar het percentage dat dit bedrag van jouw inleg is, is net als bij winst groter. 

Sander van Baren benadrukt dan ook dat het heel belangrijk is om je goed in te lezen voordat je gaat beginnen met beleggen met Sprinters. Op de website van ING vind je alle benodigde informatie. Ook zijn alle Sprinterlessen van Sander van Baren hier gemakkelijk terug te kijken. 

Disclaimer ING Sprinters Beeld © ING - RTL Z Beursspel

Oefenen in het Beursspel 

Dit seminar is onderdeel van het RTL Z Beursspel. In dit spel kun je leren beleggen met een ton. Sprinters zijn ook beschikbaar in het Beursspel, zodat je eerst kennis kunt maken met dit product, voor je er met echt geld mee aan de slag gaat. 

In het najaar starten we weer met een nieuwe strijd om mooie prijzen. Maar tot die tijd kun je met een fictief startkapitaal van 100.000 euro via de site gewoon blijven oefenen. Meespelen is helemaal gratis. Per persoon mag met één account meegespeeld worden.

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.