Beursspel

We hebben een winnaar! 'Zo makkelijk kan het zijn'

21 december 2017 15:30

Beeld ©

We hebben een winnaar. Het RTL Z Beursspel is op zijn einde en de 73-jarige Hennie van Beek gaat er met de prijs vandoor. Presentatrice Janneke Willemse bespreekt uitgebreid met Bart Peters van Active Hedge hoe zij de winst wist te pakken.

En dat bleek makkelijker dan gedacht. "Ik heb gewoon geluk gehad", vertelt Hennie in een telefoongesprek. "Ik heb er geen verstand van, maar ik heb gewoon op tijd mijn winstjes gepakt".

Toch heeft ze maar mooi 418 procent rendement weten te halen. Is het dan echt zo makkelijk? Bart denkt van wel. "Ja dat blijkt maar weer. Ken je strategie en pak je winst."

Tactiek

Hennie hield er wel een tactiek op na, namelijk goed naar haar coach luisteren. "Mijn man heeft me gecoacht en daar luisterde ik naar." Hennie is ook op het juiste moment gestopt met handelen. "Ik stond zo ver voor, dat ik dacht: Nu is het goed, laat ze me eerst maar eens inhalen."

Maar hoe het kan dat deze Hennie het van 7000 man gewonnen heeft, daar heeft ook zijzelf geen antwoord op. "Geen idee. Gewoon regelmatig omhoog en als je winst had, het pakken. Maar echt groot verstand heb ik er niet van."

Met haar eigen geld handelt Hennie niet, omdat ze naar eigen zeggen geen geld heeft.

Emotie

Hennie heeft een paar keer de goede afslag genomen, volgens Bart. Maar hij benadrukt nogmaals dat ook emotie meespeelt als je met je eigen geld zou gaan beleggen. "In een spelletje iets doen en geld verdienen is totaal iets anders dan met je eigen geld. Daarom zeggen we ook altijd dat je beter kunt beginnen op een demo account waarbij je alles goed opschrijft."

Hennie heeft haar emoties dus goed onder controle weten te houden. En heeft ook nog eens strategisch gespeeld door op tijd te stoppen met handelen. "Goede vrouwelijke eigenschappen", vindt Bart.

Spreiding en overzicht

Ervaren belegger Jim Tehupuring van ProBeleggen loodst ons stapsgewijs door de essentiële lessen voor het handelen op de beurs. Deze keer heeft Jim het over de portefeuille. Want spreiden is heel verstandig, maar je moet volgens hem niet overdrijven.

Je hoort het vaak: Een goede belegger zorgt voor een goede spreiding in zijn portefeuille. Daar is Jim Tehupuring het mee eens, maar er bestaat volgens hem ook zoiets als teveel spreiden. "Je moet altijd het overzicht bewaren. Hoe meer posities je inneemt, hoe lastiger dit wordt."

Beursspel komt terug

Het RTL Beursspel is afgelopen voor nu, maar in het voorjaar zijn we er weer met een compleet nieuwe editie. Blijf ons volgen op rtlz.nl en op Facebook. En namens het hele team fijne feestdagen gewenst! 

Het RTL Z Beursspel wordt mede mogelijk gemaakt door ING.