Beursspel

'Om Beursspel te winnen moet je meegaan met beweging'

14 december 2017 16:10

Beeld ©

De laatste twee dagen van het RTL Z Beursspel zijn ingegaan. Iedere donderdag om 10:45 uur bespreekt presentatrice Janneke Willemse samen met onze deskundigen de ontwikkelingen op de beurs en in het spel. Deze week bekijken we de positie van de koploper, gaan we langs bij een atheneum 3 klas en legt Jim Tehupuring uit hoe hefboomproducten werken.

Tot en met vrijdagavond 22:00 uur kunnen bijna 7000 deelnemers nog strijden om de titel. De huidige koploper is de 73-jarige Hennie van Beek. Zij staat bovenaan met een rendement van 418 procent.

Tactiek

Hennie is gestopt met handelen en hoopt zo de overwinning binnen te slepen. "Het leuke van het spel is dat we al twee keer hebben gedacht dat iemand niet meer in te halen was”, vindt Bart Peters van Active Hedge. "Nu zien we deze mensen niet meer terug, dus dat geeft aan: Het is niet alleen maar buy and hold. Je zal een aantal keer in de beweging van de beurs de juiste afslag moeten nemen. Hennie heeft dat uitstekend gedaan."

'Economie is meer dan het schoolboek'

We gingen langs bij Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle, waar economieleraar Haico Scheltinga het Beursspel gebruikt om de leerlingen een introductie in het vak te geven. "Ik wil laten zien dat economie meer is dan wat er in het schoolboek staat."

De leerlingen zijn over het algemeen ook enthousiast. "Je leert hoe je met geld om moet gaan. Daar was ik van te voren nog niet zo mee bezig", vertelt de 15-jarige Sem.

Sprinters en turbo's

Ervaren belegger Jim Tehupuring van ProBeleggen loodst ons stapsgewijs door de essentiële lessen voor het handelen op de beurs. Deze keer heeft Jim het over sprinters en turbo’s. Hiermee beleg je met een hefboom. Daarmee kan je veel mee rendement pakken, maar het risico is ook een stuk groter.

Jim Tehupuring is naar eigen zeggen een groot fan van sprinters. Maar je moet er zeker als beginnende belegger wel mee uitkijken. Want het gaat allemaal wat sneller. Je hebt bijvoorbeeld de kans op twee keer zoveel rendement, maar je kan je geld ook twee keer zo snel verliezen.

Meespelen

Denk jij Hennie nog te kunnen verslaan? Meespelen kan nog tot en met vrijdagavond 22:00 uur. Oefen met een fictief startkapitaal van 100.000 euro en maak kans op een mooie reis naar Wall Street in New York.

Het RTL Z Beursspel wordt mede mogelijk gemaakt door ING.