Beursspel

Beursspel in de les: 'Economie is meer dan het schoolboek'

Lisa Roggeveen • 12 december 2017 16:02

Beeld ©

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief startkapitaal. Een leuke manier om zijn atheneum 3 leerlingen een introductie in het vak te geven, dacht economieleraar Haico Scheltinga. "Ik wil laten zien dat economie meer is dan wat er in het schoolboek staat."

De leerlingen zijn over het algemeen ook enthousiast. "Je leert hoe je met geld om moet gaan. Daar was ik van te voren nog niet zo mee bezig", vertelt de 15-jarige Sem.

Kennismaking

De leerlingen van havo 3 hebben dit jaar voor het eerst economie. Na dit jaar moeten ze kiezen of ze ook echt verder willen met het vak. Haico vindt het beursspel een mooie manier om de leerlingen kennis te laten maken met aandelen.

Voor de klas heeft hij een subklassement gemaakt, waar iedereen een eigen portefeuille heeft.
De koploper van het klassement is Stijn (15), hij heeft een rendement van zo'n tien procent. "Ik had Brent Future gekocht en die ging ineens heel erg omhoog. Hetzelfde had ik ook bij Shell", vertelt hij.

Tactiek

De leerlingen denken na over hun tactiek. "Ik koop de aandelen laag en dan hoop ik dat ie weer omhoog gaat", vertelt Danique (14). Deze tactiek komt vaak terug, maar toch heeft Haico het zijn leerlingen niet zo geleerd. "Ik heb wel gezegd dat je moet proberen de aandelen lager te kopen dan je ze verkoopt. Dus dan nemen ze de gok en kopen ze aandelen die laag staan in de hoop dat ze omhoog gaan."

Het spel duurt nog een week en de winnaar krijgt een prijs van Haico. "Ik heb ze iets van eten beloofd in de hoop dat ze er ook echt thuis mee aan de slag gaan. Ik heb wel gemerkt dat ze het er in de pauze over hebben, dus dat is erg leuk."

Speel mee

Het spel duurt nog tot en met 15 december 22:00 uur en meespelen kan nog steeds helemaal gratis. Per persoon mag met één account meegespeeld worden. Oefen met een fictief startkapitaal van 100.000 euro. Schrijf je in en maak kans op een mooie reis naar Wall Street in New York.

Elke donderdag om 10:45 uur hebben we een 10 minuten update op RTL Z over het spel, hoe je leert beleggen en volgen we de beste beleggers. Online houden we je dagelijkse op de hoogte, onder meer via rtlz.nl en via Facebook.

Het RTL Z Beursspel wordt mede mogelijk gemaakt door ING.