Beursspel

Vwo-leerlingen gebruiken Beursspel voor profielwerkstuk

05 december 2017 19:20

Beeld ©

Op het Pius X College in het Brabantse Bladel gebruiken vier vwo 6 leerlingen het RTL Z Beursspel voor hun profielwerkstuk. "Ik was op zoek naar een nieuwe vorm voor het werkstuk, want er was al zo vaak hetzelfde gedaan", vertelt economieleraar Nicky Boone.

De scholieren leren door het spel van alles over de beurs wat ze in hun reguliere les economie niet krijgen. "Ik weet nu wat sprinters zijn en wat short of long gaan betekent. Hiervoor wist ik niets van de beurs”, zegt Stan (17). 

Feedback

Nicky Boone gebruikt het Beursspel alweer voor de derde keer om de leerlingen bij te spijkeren over de beurs. Zelf doet hij ook mee en heeft hij samen met de vier leerlingen een subklassement. Hierdoor wordt het een kleine competitie. 

Nicky ziet dat de leerlingen met elkaar praten over het spel en elkaar tips geven. "Je merkt dat ze er daardoor echt bezig mee zijn. Ze geven elkaar ook feedback en dat is voor een leraar het mooiste wat er is."

Drie rondes

Het werkt als volgt: Het Beursspel wordt onderverdeeld in drie rondes. In de eerste ronde moeten de leerlingen zonder enige kennis beleggen. Je zou zeggen dat die ronde niet zo goed zou gaan, maar dat was voor Luuk (18) niet het geval. "Die ging juist wel goed, toen eindigde ik met tienduizend in de plus. De tweede ronde was geen succes, maar de derde gaat wel goed."

In de tweede ronde leerden ze wat short en long betekenen. En in de derde moeten ze zo goed mogelijk presteren met de kennis die ze hebben opgedaan. In het werkstuk verantwoorden ze uiteindelijk hun keuzes. 

Sprinters

Eerst handelen de leerlingen dus op eigen kracht en later met toevoeging van een geluksfactor. Gaat het daardoor juist beter of slechter? Voor Stan is vooral de derde ronde een succesvolle. "In de laatste drie dagen ben ik van zeventigduizend naar honderdduizend gegaan. Ik heb veel met AEX-sprinters gewerkt. Eerst ben ik long gegaan en wanneer de aandelen gaan dalen koop ik er nog meer bij tot ze weer gaan stijgen."

Of ze een voldoende gaan halen moet nog blijken na de presentatie, maar hun leraar Nicky heeft er alle vertrouwen in.

Speel ook mee 

Wil jij proberen om de scholieren te verslaan? Speel dan mee met het RTL Z Beursspel en oefen met een fictief startkapitaal van 100.000 euro. Per persoon mag met één account worden meegedaan. Schrijf je in en maak kans op een mooie reis naar Wall Street.

Elke donderdag om 10:45 uur hebben we een tien minuten update op RTL Z over het spel, hoe je leert beleggen en volgen we de beste beleggers. Online houden we je dagelijkse op de hoogte, onder meer via rtlz.nl en via Facebook

Het RTL Z Beursspel wordt mede mogelijk gemaakt door ING.