Beursspel

'Jarenlang broeden op manier om succesvol te beleggen'

Lisa Roggeveen • 17 april 2017 14:44

Beeld ©

Wouter van Dongeren won eind vorig jaar het RTL Z Beursspel. En dat had niks met geluk te maken. Jarenlang bestudeerde hij de markt en de patronen die zich daarin voordoen. Daar bouwde hij algoritmes van waarmee hij nu met succes belegt.

We zochten hem op in zijn woonplaats Vlieland, waar hij uitlegt hoe zijn meest succesvolle algoritme tot stand kwam en hoe het werkt. 

Jarenlange studie

Jarenlang zat Wouter met zijn neus in de boeken om de patronen die zich in de markt voordoen, te kunnen herkennen. Om wat rust in zijn hoofd te creëren ging hij als ware eilandbewoner even met de boot langs de zeehonden. "Daar kom ik tot rust en valt alle informatie op zijn plaats."

Toen hij het gevoel had de markt te snappen kon hij gaan 'scripten'. Hij bouwde een systeem dat de patronen, die hij zolang bestudeerd had, kon herkennen. Bekijk hier hoe zijn algoritme werkt:

Toppen en bodems

Wouters focus ligt op het herkennen van toppen en bodems in de markt. "Mijn algoritme kapt een belegging meteen af, zodra ie daalt. Wanneer zo'n aandeel stijgt kan dat eindeloos doorgaan. Dit zorgt ervoor dat het verlies minimaal beperkt is, terwijl de winst eindeloos lang door kan stijgen."

Dat is ook het succes van zijn systeem, zegt de Vlielander. "Eigenlijk is het dus heel simpel, maar ontzettend effectief."

Doel

Wat Wouter wil bereiken heeft hij duidelijk voor ogen. "Ik wil mijn algortime gebruiken om voor andere te beleggen en verder te bouwen. Zelf heb ik niet de middelen om er veel geld in te stoppen, terwijl ik ervan overtuigd ben dat er veel mee te verdienen is."

Hij heeft ook een ander doel: "Mijn vrouw en kinderen wonen in Peru. Die wil ik graag naar Nederland halen om mijn gezinnetje weer te herenigen."

Beursspel

Ook deze keer speelt Wouter mee met het beursspel en doet hij het niet slecht. Bekijk zijn portefeuille hier.

Denk jij dat je dat beter kan? Meespelen kan kan nog steeds en is helemaal gratis. Je kunt je hier aanmelden. 

Het RTL Z Beursspel wordt in samenwerking met ING gemaakt.