Madurodam.nl vernieuwd met succes

03 juli 2018 16:45

Beeld ©

Madurodam is al 65 jaar één van de mooiste themaparken van Nederland. Het vernieuwde Madurodam.nl gaat nu ook volledig met de tijd mee en biedt een sterke combinatie van inspiratie en informatie, met de focus op conversie. De website is ontwikkeld in Drupal 8 - de nieuwste versie van het populaire open source content management systeem - en heeft o.a. de online ticketverkoop doen verdubbelen.

Wie heeft er niet ooit rondgedwaald in al die prachtige miniatuur straatjes? Madurodam is een echte klassieker als het gaat om Nederlandse themaparken, maar uit onderzoek bleek dat consumenten het park op voorhand als saai, statisch en oubollig ervoeren. Vandaar dat het nieuwe madurodam.nl naast de focus op ticketverkoop vooral ook een inspirerende en moderne uitstraling moest krijgen, passend bij de verschillende doelgroepen. "Madurodam was op zoek naar een vernieuwing en versteviging van hun online identiteit. Ze wilden in een strategische fase scherp krijgen welk content- en interactiemodel het beste past bij alle verschillende doelgroepen. Het primaire doel was het verhogen van (online) sales en het aantal parkbezoekers. Secundair, maar niet minder belangrijk, de naamsbekendheid en online positionering verbeteren”, aldus Annet Uiterweerd van Haags digital agency Flink, verantwoordelijk voor de metamorfose.

Flink ontwikkelde een visuele website met veel inzet van afbeeldingen en video, die tevens ontzettend snel is. Er is veel aandacht besteed aan de technische optimalisatie van de website en de inzet van responsive afbeeldingen, en niet zonder resultaat: na oplevering scoorde de website op desktop 91/100 en 78/100 op mobiel. De website werd zoals gezegd ontwikkeld in Drupal 8, het open source content management systeem dat door veel organisaties wordt ingezet om online ambities mee te realiseren. Drupal bestaat uit een krachtig CMS met ruim 25.000 plug-ins om functionaliteiten toe te voegen of te integreren met backoffice systemen. Tienduizenden open source ontwikkelaars werken dagelijks aan de veiligheid en stabiliteit van Drupal, en voegen waar mogelijk nieuwe functionaliteiten toe. 

Madurodam kent naast de consument ook een zakelijk doelgroep. Door de inzet van Drupal 8 Multisite kan Madurodam eenvoudig nieuwe websites uitrollen en beheren voor  verschillende doelgroepen en events. Met zo’n extra website, zoals madurodamevents.nl waar bezoekers geïnformeerd worden over de mogelijkheden om events te organiseren, wordt de online positionering van het park nog verder verstevigd.

Het eindresultaat van dit project van Madurodam in samenwerking met Flink en Drupal is een krachtige website met een combinatie van uniek design, doelgroepgerichte content, praktische informatie en heldere mogelijkheden om online tickets te kopen. De website is inmiddels een aantal maanden live en boekt mooie resultaten. Zo is de online ticketverkoop verdubbeld, het bouncepercentage van de belangrijkste pagina’s sterk omlaag gebracht, en zijn de reacties van bezoekers enthousiast.