Je bent sneller gehackt dan je denkt

18 juni 2018 16:54

Beeld ©

Nu we steeds meer en intensiever gebruik van internet maken, komen we ook vaker met cybercrime in aanraking. Volgens het CBS vonden er vorig jaar maar liefst 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen in Nederland plaats.

Nederland is voorloper als het gaat om ‘altijd online zijn’. We zitten continu op onze telefoon, laptop of tablet en gebruiken het internet voor van alles en nog wat. Van contact met de overheid en geld overmaken via de bank tot het jagen op koopjes en uitwisselen van kattenplaatjes. Wereldwijd zijn wij zelfs de koplopers, als het gaat om internetgebruik.

Die toegenomen afhankelijkheid van internet heeft wel een keerzijde. Nederlanders is dankzij het enthousiaste gebruik van online apparaten vaker het doelwit van cybercriminelen. Volgens het CBS vonden er vorig jaar maar liefst 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen in ons land plaats.

‘Ik kan alles en iedereen hacken’

Om Nederlanders bewuster te maken van de risico’s die er zijn, is SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) de campagne Hackman gestart. Deze campagne is gericht op de drie belangrijkste risico’s die Nederlanders online lopen. Ethisch hacker Rickey Gevers, oftewel Hackman, speelt een hoofdrol in de campagne. Hij zegt alles en iedereen te kunnen hacken.

Ook Lieke van Lexmond is onderdeel van de campagne. Wanneer Lieke een foto deelt op Instagram kijken er maar liefst 400.000 volgers mee. Maar natuurlijk heeft ook zij zaken die ze liever privé houdt, zoals haar bankgegevens en foto’s van haar kinderen. Om te testen of deze gegevens veilig zijn daagt ze Hackman uit.

Lieke vs. Hackman

In de eerste van de drie video’s is te zien hoe Hackman in Lieke haar telefoon probeert in te breken. Hackman: “Het is geen kwestie óf het me gaat lukken, maar hoe snel.” In de tweede video probeert Hackman de beveiligingscamera in Lieke’s huis te hacken. In de laatste video gaat Hackman op jacht naar haar creditcardgegevens. Blijft Lieke uit handen van Hackman? 

Hoe zit het met jouw digitale veiligheid?

In de video’s van Hackman is te zien hoe snel iemand gehackt kan worden en wordt benadrukt dat het iedereen kan overkomen. De campagne onderstreept het belang van digitale veiligheid in een wereld waar hackers ons vaak te slim af zijn. Wil je weten hoe veilig jij online bent? Doe de test en bekijk de tips op www.hackman.nl.

Cybercrime in Nederland

  •  In 2017 vonden 2,5 miljoen cybercrime-aanvallen plaats in Nederland
  •  Van 27% van deze aanvallen werd melding gemaakt
  •  In slechts 8% van de gevallen werd daadwerkelijk aangifte gedaan
  •  Meer dan 50% van de Nederlanders geeft aan bezorgd te zijn over zijn of haar online veiligheid
  •  11% van de Nederlanders werd het slachtoffer van een cybercrime delict