Van onze partner

Zweetdruppels tellen met de slimste lichtshow van de wereld

01 december 2017 15:47

Beeld ©

De Amsterdam Arena heeft sinds begin dit jaar state-of-the-art LED-stadionverlichting. Met volautomatische volgspots en veelkleurige LED-lampen valt er -letterlijk- meer te zien.

De Amsterdam Arena, binnenkort om te dopen tot Johan Cruijff Arena, is sinds kort het stadion met de meest innovatieve verlichting ter wereld. In februari van dit jaar werd de verlichting feestelijk ontstoken, voorafgaand aan de wedstrijd Ajax – Legia Warschau. Naast algemeen licht en beweegbare kleurenspots bestaat de verlichting ook uit een slimme volgspot die sporters over het veld kan volgen.

4K
De verlichting, geleverd door Philips Lighting, is de meest geavanceerde stadionverlichting ter wereld. De LED-sportveldverlichting voldoet aan de strenge specificaties van internationale televisiezenders en sportfederaties. Dankzij de hoge lichtopbrengst kunnen stadionbezoekers beter zien wat er op het veld gebeurt. Betere verlichting zorgt ook voor haarscherpe beelden die thuis worden afgeleverd op de 4K tv van de kijker. Iedere emotie en zweetdruppel wordt zo zichtbaar.

Meer licht
De voordelen van LED, lager energieverbruik, langere gebruiksduur en meer mogelijkheden, gaan ook in de Arena op. In vergelijking met de lichtinstallatie die voorheen in de Arena hing, wordt met hetzelfde aantal lampen nu 30 procent meer licht geproduceerd. Tegelijk ligt het energiegebruik maar liefst 30 procent lager dan bij conventionele stadionverlichting. De lampen gaan ook langer mee.

Meer entertainment
De reden dat de Arena ervoor heeft gekozen om naast de sportverlichting ook gekleurde spots aan te laten leggen, is dat het de entertainmentwaarde vergroot, meldt een woordvoerder. Bezoekers van sportevenementen en concerten worden zo bij binnenkomst al opgewarmd. Ook kunnen muziekevenementen de aanwezige verlichting laten aansluiten op de lichtshow van het evenement. Hoe dit precies wordt ingezet, hangt af van de creativiteit van de lichtjockey’s.

Volgspot
In bijgaande video laat Bright-presentator Merijn Doggen zien hoe de lichtshow in de Amsterdam Arena eruit ziet en bediend wordt. Hij dribbelt met een balletje over het heilige gras richting goal terwijl hij naadloos wordt bijgelicht door een slimme volgspot. Maar of dat ook garant staat voor een goal?

Ga naar de website van Philips Lighting om meer te lezen over de talrijke mogelijkheden van licht.