Van onze partner

Hack de boer de toekomst in

29 november 2017 14:17

Beeld ©

Melkveehouders zitten op bergen data over hun koeien. Maar ze weten vaak niet wat ze er mee kunnen. Hackers schoten te hulp tijdens de Cow Hackathon.

Twee dagen lang zaten de hackers opgesloten in een kas tijdens de Cow Hackathon. Met koffie, snacks en melk als brandstof moesten ze met oplossingen komen op de data voor boeren inzichtelijker te maken. De boeren willen de data gebruiken om hun kudde gezonder te houden, zodat de koeien zich nog prettiger voelen. Want als koeien blij zijn geven ze meer en betere melk. 

De Duurzame Zuivelketen, die de Cow Hackathon organiseerde, wil continu innoveren. Een hackathon is bij uitstek het middel om snel met nieuwe ideeën te komen. Bijna alle teams die meededen hebben binnen 48 uur een realistisch idee bedacht. In de video hieronder zetten de teams hun ideeën kort uit één:

Cow to How was de winnaar van de hackathon. Hun app brengt meerdere bestaande technologieën die op een boerderij aanwezig zijn, zoals een melkrobot, mestrobot, voedingssystemen, samen in één overzichtelijk dashboard op de smartphone van de boer. Dat dashboard kunnen boeren volledig personaliseren zodat het hen echt in staat stelt om op ieder moment cruciale beslissingen te nemen. De hackers van Cow to How wonnen daarmee de hoofdprijs van 2000 euro.
De andere kanshebbers voor de overwinning van de Cow Hackathon waren de teams Levenslang Gelukkig, Healthy Cow en Cowmunity Farming. Levenslang Gelukkig bedacht een oplossing om het optimale dieet te vinden voor melkproductie én de gezondheid van de koe met behulp van A/B-testen.

Kopziekte
De app van Healty Cow voorspelt het risico op kopziekte op basis van gegevens over het weer en de bodem. CowMunity Farming kwam met een concept op de proppen waarmee boeren real-time informatie krijgen over abnormale schommelingen in de individuele gezondheid van hun koeien.