Van onze partner

Reisdagboek van een duurzame ondernemer

16 november 2017 16:31

Beeld ©

Hoe reis je naar verschillende werkplekken en afspraken als je ook een beetje rekening wilt houden met het milieu? Ondernemer en auteur Rachel van de Pol geeft een kijkje in haar werkleven en geeft duurzame tips voor onderweg.

In commercials over ondernemen worden afwisseling en onvoorspelbaarheid vaak als de grootste voordelen gepresenteerd. In dat opzicht ben ik kennelijk een wat a-typische ondernemer, want om werk gedaan te krijgen heb ik juíst ritme en regelmaat nodig. Daarom doe ik extra mijn best om mijn dagen zo overzichtelijk en geordend mogelijk te houden. Dat lukt me echter zelden, wat maakt dat ik in praktijk toch vaak van hot naar her ren en op een dag soms met drie opdrachtgevers tegelijk bezig ben. Toch een typische ondernemer misschien?

Hoe dan ook, zulke dagen maken dat ik me op een dag vaak meerdere keren van A naar B en vervolgens naar C moet verplaatsen.
Bij voorkeur doe ik dat met het OV omdat ik:
1. Het superfijn vind om onder reistijd te kunnen lezen, werken of met mijn telefoon te spelen.
2. Het belangrijk vind om mijn impact op het milieu minimaal te houden (ik heb dan ook geen rijbewijs).

Dit alles bij elkaar maakt me een gewillig proefpersoon om een week lang de NS-Business Card uit te proberen waarmee je trein, bus, Greenwheels en OV-fiets eenvoudig kunt combineren. Ik ben benieuwd!

Miniatuurvoorbeeld

Rachel van de Pol is oprichter van het blog Ikreddewereld.nl waarvoor ze een jaar lang verslag deed van iedere dag een goede daad. Ze is tevens auteur van Het hedendaagse heldenboek, 365 manieren om de wereld te redden, een handboek voor mensen die meer heldhaftigheid in hun leven willen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Daarnaast is Rachel partner en redactiemanager van de social enterprise Seriously Good, een webshop en online magazine dat duurzame lifestyleproducten en consumenten bij elkaar brengt.

 

Maandag en woensdag – Seriously Good aan de slag!
Dit zijn mijn vaste dagen voor onze start up Seriously Good. We zitten momenteel in de Social Impact Factory te Utrecht, dat is een werkplek die zich richt op sociale ondernemingen waarbij ze het delen van sociaal kapitaal stimuleren. Ik vind het een superfijne en gezellige plek met als extra pluspunt dat ik hier op de fiets naar toe kan. 

Miniatuurvoorbeeld

Onze werkplek met Seriously Good

Duurzaamheidstip 1: Ja hoor! Hier komt-ie weer. De mok versus wegwerpbekerdiscussie. Volgens Milieu Centraal is een mok het meest milieuvriendelijk mits je die niet na elk kopje koffie of thee afwast met heet water en afwasmiddel. Lekker mokken dus, thuis en op kantoor! En ook voor onderweg is er een duurzaam alternatief voor de wegwerpbeker, ik gebruik de mijne trouw zoals je op de foto kunt zien.

Dinsdag – Met de trein naar RTL Z
Ik heb jaren voor RTL Nieuws gewerkt en nog steeds doe ik zo nu en dan freelance klussen voor RTL Z. Vandaag werk ik aan artikelen over de toekomst van mobiliteit. Goed nieuws voor mij: de zelfrijdende auto nadert met rasse schreden! Maar tot die tijd pak ik met veel plezier de trein. In minder dan een half uur reis ik met het OV van Utrecht naar Hilversum Media Park. In de trein probeer ik zo min mogelijk doelloos door social media te scrollen (dat lukt regelmatig en regelmatig niet) en zoveel mogelijk boeken te lezen over mijn vakgebied. 

Miniatuurvoorbeeld

Met de trein op weg naar de RTL Z-redactie

Duurzaamheidstip 2: We denken al snel dat een e-reader milieuvriendelijker is dan een papieren boek, maar dit geldt alleen voor diehard boekenwurmen. Lees je meer dan dertig boeken per jaar en gaat je apparaat langer dan 2,5 jaar mee, dan compenseert dat de lange complexe productieketen van een e-reader. Lees je een paar boeken per jaar, houd het dan bij papier.

Donderdag – Met Greenwheels naar Social Inc
Vandaag hebben we met Seriously Good een afspraak in Amsterdam-Noord. Ik haal Ingrid over om een keer samen Greenwheels uit te proberen, één van de mogelijkheden die de NS-Business Card biedt en een concept waarbij je alleen gebruik maakt van een auto wanneer je die nodig hebt. En ik kan inmiddels uit (bijrijders)ervaring vertellen: dat werkt ontzettend eenvoudig. Na het aanmaken van een account, blijkt op nog geen 300 meter van ons kantoor een auto te staan waar we gebruik van kunnen maken. Je opent de auto met de Greenwheels-app of je NS-Business Card. Met je persoonlijke pincode start je de auto. Misschien toch maar een keer dat rijbewijs halen…

Miniatuurvoorbeeld

Op nog geen 300 meter afstand stond een auto voor ons klaar!

 Duurzaamheidstip 3: Ook bij het kiezen van je bank kun je voor duurzaam gaan. Op de eerlijkebankwijzer.nl  kun je in één oogopslag zien welke banken het klimaat, de natuur, en andere aspecten hoog in het vaandel hebben (en welke niet). 

Vrijdag – Lezing in de Amsterdamse Food Hallen
Yes! Vandaag ga ik een icoon in de mode-industrie ontmoeten: Katherine Hamnett. Weet je nog dat George Micheal het T-shirt CHOOSE LIVE droeg in zijn videoclip Wake me up before you go go? Of Naomi Campbell die teksten op haar T-shirts droeg als PEACE en USE A CONDOM? De lezing van Hamnett is in de Food Hallen in Amsterdam. Op station Utrecht haal ik nog even een koffie to go in mijn vertrouwde beker en pak ik de trein naar Amsterdam Amstel. Vandaar hop ik op de OV-fiets en ben ik in twintig minuten op mijn bestemming.


Miniatuurvoorbeeld

Op de OV-fiets naar mode-icoon Katherine Hamnett

Duurzaamheidstip 4: Zorg dat je altijd een herbruikbare fles met water in je tas hebt zitten. Plastic flesjes water bij tank- of treinstations kopen is zonde van je geld en levert alleen maar afval op.

Conclusie
Een week reizen met de NS-Business Card is mij uitstekend bevallen, voornamelijk door de flexibiliteit en het gemak die de kaart biedt. Hiervoor laadde ik mijn OV-chipkaart op als ik geen saldo meer had en moest ik dat per pinsessie declareren. Nu heb ik alles, van OV-fiets tot bus-, tram- en treingebruik op één factuur met een doorlopende rekening die ik online in kan kijken. Dat scheelt niet alleen mij als zzp-er, maar ook mijn accountant tijd in het doen van mijn administratie. 

Miniatuurvoorbeeld

Wil je ook de mogelijkheid hebben om elke dag te bepalen hoe je reist én duurzamer ondernemen?
Kies dan voor NS-Business Card, één kaart voor al het OV en veel meer.