Van onze partner

StartupDelta en ING bundelen krachten

22 september 2017 17:14

Beeld © Samsung

Begin dit jaar presenteerden Prins Constantijn en StartupDelta het Startup Manifest. Een 11-puntenplan dat ervoor moet zorgen dat Nederland startup-land nummer één wordt. Hoe staat ons land er inmiddels voor? Wat doet StartupDelta precies? En hoe draagt ING hieraan bij? Prins Constantijn aan het woord.

Hoe staat Nederland internationaal gezien op de startup-kaart?
“Nederland wordt gezien als een zeer vooruitstrevend land als het om ondernemerschap en innovatie gaat. We werden zelfs nummer één gerankt op het Startup Nation Scoredboard tijdens het European Digital Forum van 2016. We eindigden dus boven landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. Daarnaast fungeert Nederland als het perfecte pilot-land voor startups die hun product willen lanceren: we hebben een grote markt met directe lijnen naar Duitsland, Engeland en Frankrijk. Bovendien beschikken we over een sterke infrastructuur, zijn we hoogopgeleid en spreken we goed Engels.”

Zijn de Nederland startups vooral actief in een bepaalde branche?
“We zijn een vrij allround startup-land en actief in alle startup verticals, zoals we die noemen. Toch zijn er paar gebieden waarin we extra uitblinken. Dat zijn met name Hightech, Fintech, Watertech, Energy, Agrifood, Logistics, Chemtech en Creative Industry.

En meer specifiek, wat zijn mooie voorbeelden van Nederlands startup-succes?
“Dat zijn er een heleboel. Booking.com bijvoorbeeld, een wereldwijd succes waar we echt trots op mogen zijn. Andere voorbeelden zijn Adyen, Takeaway.com, Catawiki, Travelbird en Elastics. Het feit dat een relatief klein land als Nederland zoveel grote namen en ‘unicorns’ voortbrengt wil veel positiefs zeggen over het huidige investeringsklimaat, innovatie en ondernemerschap in ons land.

Wat is de rol van StartupDelta hierin? Wat doen jullie precies?
"StartupDelta is in het leven geroepen om het Nederlandse startup ecosysteem te verbeteren en internationaliseren. Met andere woorden: we willen het Nederlandse startups gemakkelijker maken om te excelleren en op te schalen. We zijn een non-profit publiek-private samenwerking en werken nauw samen met overheden, de Nederlandse Innovatie Hubs, kennisinstellingen, investeerders, het Nederlandse Ambassade netwerk en startups niet te vergeten!"
StartupDelta helpt startups dus niet op individueel niveau maar pakt problemen aan waar startups als ‘branche’ tegenaan lopen? Precies, ook houden we ons niet bezig met randvoorwaarden als financiering, maatregelen en toelatingseisen voor talent van buiten de EU. Dit doen de ministeries van Economische Zaken, OCW en Buitenlandse Zaken.
Kortom, StartupDelta is echt een verbindende factor en zorgt ervoor dat problemen van en rondom startups op de agenda worden gezet."

En ING? Wat houdt het partnership met hen in?
"StartupDelta en ING hebben de handen ineengeslagen op het gebied van Internationaal Zakendoen. Samen zullen ze dit vakgebied exploreren en Nederlandse startups met internationale ambities ondersteunen. Bijvoorbeeld door gezamenlijke handelsmissies naar het buitenland te organiseren.
Daarnaast is ING één van de partners van StartupFest Europe, hét festival voor startups dat StartupDelta deze week op verschillende locaties in Nederland organiseert. ING is founding partner van CapitalFest, het main event van het festival waar startups en investeerders elkaar ontmoeten en matches mogelijk tot stand komen. CapitalFest vindt op 27 september plaats in de Beurs van Berlage."

 Meer weten over wat ING voor startups kan betekenen? Ga naar de website.