Van onze partner

Corporate meets startup

22 september 2017 17:01

Beeld ©

Een samenwerking tussen grote bedrijven en startups kan voor beide partijen interessant zijn. Dat hebben ze bij ING ook ervaren.

ING maakt deel uit van COSTA, een initiatief van Startupdelta om de samenwerking tussen corporates en startups te verbeteren en innovatie te versnellen. De vijftien aangesloten bedrijven hebben samen met vier andere ondernemingen toegezegd in een jaar tijd ruim driehonderd samenwerkingen met startups aan te gaan.

ING accelerator
Bij ING zal hun eigen accelerator hier een grote rol in spelen. Innovation Studio begon in 2014 bescheiden met twee teams vanuit ING en een externe startup. De drie teams werden door experts begeleid bij het realiseren van een innovatief idee op het gebied van financiële technologie.

Inmiddels is het project, dat steeds groter werd, een belangrijk onderdeel geworden van de strategie van ING. Met nieuwe naam, ING accelerator, gaat het samenwerkingsproject een nieuwe fase in.

Nieuwe businessmodellen
Willem Schellekens, medeoprichter van Innovation Studio: “Innovation studio is ontstaan vanuit onze zoektocht naar potentieel disruptieve innovaties. Dat is een innovatie met een nieuw businessmodel dat bestaande businessmodellen ondermijnt, zoals Spotify in de muziekindustrie. Als in de toekomst iets kan ontstaan dat het businessmodel in onze branche ondermijnt, laten we het dan zelf doen en frontrunner zijn.”

In een cyclus van drie tot zes maanden worden innovatieve ideeën op kleine schaal realiteit om vervolgens te toetsen. Zit er genoeg toekomst in om op te schalen? Zo niet, terug naar de tekentafel of de stekker eruit. “We willen onze tijd, kennis en geld inzetten op de meest kansrijke projecten.”

Succes
Kruisbestuiving is, volgens Schellekens, de reden van het succes achter de accelerator. “Een corporate kan leren van de creativiteit, het doorzettingsvermogen, de wendbaarheid en ondernemerschap van een startup. Startups kunnen profiteren van de kennis, ervaring, het netwerk en de distributiekracht van een corporate. Samen vergroot je de innovatiekracht.”

Een succesvolle startup die het traject doorlopen heeft, is Moneytis. Hun website vergelijkt aanbieders van internationale geldtransacties op kosten en wisselkoersen. Zonder het platform te verlaten kan je internationale betalingen uitvoeren. “Zij zijn na Innovation Studio terecht gekomen bij Y Combinator, de heilige graal onder de accelerators. Dat is voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn in ons selectieproces en in de Studio.”

In september starten tien nieuwe teams. Inmiddels zijn er niet alleen interne teams en externe startups actief, maar werkt ING ook samen met andere grote bedrijven aan innovaties.

Lees hier meer over Innovation Studio en de overige diensten van ING voor startups.