Van onze partner

Ook juwelen kunnen duurzamer zijn

22 september 2017 16:59

Beeld ©

Een diamant gemaakt in een laboratorium is niet te onderscheiden van een diamant uit de mijn. Het bespaart 80 procent CO2 belast daarmee het milieu minder.

“Het proces in het laboratorium is gelijk aan hoe de natuur diamanten maakt”, zegt Bernd Damme, oprichter van juwelenbedrijf House of Eléonore. “Alleen is een diamant uit een laboratorium na zeven dagen klaar in plaats van de miljoenen jaren die de aarde nodig heeft om diamanten naar de oppervlakte te brengen.”
Daarnaast is een diamant uit het laboratorium minder duur, zo’n 30 tot 40 procent. “We dachten dat het een grotere rol zou spelen bij de consument in de keuze voor deze diamant, maar het blijkt dat klanten herkomst en duurzaamheid belangrijker vinden.”

Juwelen
House of Eléonore brengt sinds 2015 luxe juwelen op de markt, gemaakt van onder andere ‘laboratory created’ diamanten en Fairtrade goud. “Ik had al langer de wens om een oud Nederlands ambachtelijk product opnieuw in de markt te zetten”, zegt Damme, die eerder Eyewear.nl en Pelliano oprichtte.
Voor House of Eléonore werkt Damme samen met Royal Asscher, een Amsterdams familiebedrijf dat al 163 jaar diamanten slijpt. “In het eerste gesprek kwamen waanzinnige uitdagingen naar voren. In deze branche is nog zoveel te winnen op het gebied van retail, e-commerce, duurzaamheid en transparantie.”

Fairtrade goud
“Als je bij een juwelier naar binnenloopt en vraagt waar het goud verwerkt in juwelen of horloges vandaan komt, weten ze dat vaak niet. Dat vind ik anno 2017 schokkend’, aldus Damme. “Bij een supermarkt kan je op vrijwel elk product zien uit welk land het komt. Maar bij een product dat zoveel duurder is, is dat niet bekend.”
Het goud van House of Eléonore komt uit Peru en is Fairtrade. “Wij werken hiervoor samen met Max Havelaar. Wij betalen meer voor het goud, maar de mijnwerkers worden beter betaald en er wordt geïnvesteerd in sociale voorzieningen en behoud van de natuur.”

Marge
“De meerprijs voor het goud valt erg mee als je het doorrekent naar de prijs van een juweel”, zegt Damme. “Bovendien hebben wij een geheel andere margestructuur dan traditionele partijen. Wij kopen grondstoffen direct bij de producent en verkopen juwelen direct aan de consument. Er zitten amper schakels tussen, daardoor kunnen wij de mijnwerkers ook beter belonen.”
Niet alle grondstoffen voor juwelen zijn duurzaam verkrijgbaar. “Het is lastig om edelstenen duurzaam uit de grond te halen. Ook bestaat er vooralsnog geen Fairtrade platina. Wij gebruiken gerecycled platina. We weten dan niet waar het vandaan komt, maar het levert geen belasting op voor het milieu. Aan de andere kant creëer je ook geen werkgelegenheid, dus je kan het op dit moment nooit helemaal goed doen.”

Financiering
Dit voorjaar won House of Eléonore het Investment Ready Program, waar ING hoofdpartner van is. Doel van het programma is om duurzame startups klaar te maken voor grote investeringen.
Inmiddels is het bedrijf bezig met haar eerste financieringsronde. Met het geld wil Damme onder andere een eigen productielocatie, een flagship store en shop-in-shops openen. Ook kunnen klanten straks online hun eigen juwelen ontwerpen.

Lees hier meer over investeringswaardigheid van je startup en wat ING hierin kan betekenen.