Laatste video's

'Wéér een record op Wall Street en dat is goed te verklaren'

14 september 2017 08:55

play 13 min

Het begint bijna saai te worden: de drie belangrijkste indexen in de VS bereikten gisteren een nieuw recordniveau. Beurscommentator Durk Veenstra en Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer zien daar wel redenen voor.

De Amerikaanse economie draait niet slecht, maar ook weer niet zo goed dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, hard zal moeten ingrijpen. We verwachten deze maand nieuws over de afbouw van de balans, die ondertussen al weer zo’n 4,5 biljoen dollar (4.500.000.000.000) groot is.

Maar met de tegenvallende inflatiecijfers in de VS (de prijzen stijgen naar de mening van de Fed niet hard genoeg) zal het zo’n vaart niet lopen, denkt Veenstra.

Hogere olieprijs

Verder krijgen de koersen ook een duwtje van de oplopende olieprijs, legt Bender uit. Vooral bedrijven die leveren aan de olie-industrie waren getroffen door orkanen. Nu je weer wat herstel ziet in de olie-industrie zie je dat de energiesector ook weer aantrekt, aldus Bender.

De olieprijs stijgt ook omdat toen de orkanen van zich lieten spreken tankers moeilijk hun lading kwijt konden bij raffinaderijen in het getroffen gebied en dus hun lading maar elders dumpten, zegt Bender. Nu is een einde gekomen aan die situatie.

Bij de aangetrokken olieprijs scheelt het ook dat de Opeclanden hun productiebeperkingen in stand houden, voegt Veenstra daar aan toe. Dat is ook goed voor Shell, dat gisteren goed was voor een derde van de winst op de Amsterdamse beurs.

Sterkere dollar

Bender ziet verder ook nóg een lichtpuntje voor Europese beleggers. Tot nu toe werkte de sterkere euro en dus zwakkere dollar niet mee voor hen, maar gisteren trok de dollar juist wat aan. Als je koersen in de VS omrekent naar euro’s, dan is dat gunstig.

Bekijk het volledige gesprek tussen Durk Veenstra en Koen Bender:

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen