We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Laatste video's

Waar bemoei je je mee Facebook?

19 mei 2016 08:55

play 13 min

Tot schrik van velen past Facebook censuur toe. Het bedrijf bepaalt voor ons wat we wel en niet te zien krijgen. Is het heel logisch dat Facebook regels bepaalt in eigen huis, of is het schadelijk dat zo'n groot bedrijf met miljoenen gebruikers kiest wat wij te zien krijgen?

Hoe Facebook zorgt wat je wel en niet te zien krijgt is een bedrijfsgeheim. Als bekend zou zijn hoe het algoritme werkt zouden marketeers daar misbruik van kunnen maken. Facebook kan daardoor op kritiek rekenen, want volgens Britse krant The Guardian en techsite Gizmodo is er sprake van censuur.

Dat baart Daphne van der Kroft van Bits of Freedom zorgen: "Facebook zou zich niet zomaar moeten bemoeien met wat wij tegen elkaar zeggen. Het zou een grote impact kunnen hebben op onze vrije meningsuiting." Journalist Peter Olsthoorn is het daar niet mee eens. Hij ziet Facebook niet als openbare ruimte maar als bedrijfsruimte. "Het is heel logisch dat het bedrijf je stuurt, dat doet een bedrijf als Ikea ook."  

Gerelateerde artikelen