Aankondiging

Deze week in Toekomstmakers: Voeding als medicijn

Martin Bruining • 14 oktober 2015 18:41 @MartinBruining

Beeld © RTL Z Toekomstmakers

Alleen artsen mogen zeggen dat iets 'gezond' is. Ook al is een product goed tegen cholesterol of helpt het tegen ouderdomsblindheid, het mag niet op de verpakking. Toekomstmakers duikt deze week in de wereld van voeding als medicijn.

Voeding kan in veel gevallen dienen als medicijn, maar de producent mag het niet op de verpakking zetten. Dat mag pas na een lange - en dure - weg van goedkeuring door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Die route is vooral voor grote multinationals bereikbaar, maar niet voor een kleine Nederlands boer. Zoals Corné Ansems, wiens product helpt om ouderdomsblindheid te voorkomen. Maar dat mag hij niet claimen: "Het is heel frustrerend, want je weet gewoon dat je mensen kunt helpen."

Wat mag je zeggen?
Gezondheidsclaims zijn lastig, want wat mag je nou wel of niet zeggen? De Europese Unie heeft strenge regels om te voorkomen dat consumenten worden misleid. Een gezondheidsclaim moet altijd bewezen zijn. En om te kunnen meten moet er onderzoek gedaan worden. Volgens hoogleraar Bernd van der Meulen moeten producenten op hun teentjes lopen. "Je mag wel zeggen dat het gezond is, niet dat het geneest."

De Wageningen Universiteit probeert voedsel te maken dat geselecteerd kan worden op z'n eigenschappen. Vanille kun je bijvoorbeeld niet alleen voor de smaak gebruiken, zegt onderzoeker Nieves Garcia. Het zou ook goed zijn als je last hebt van mondzweren. Volgens Garcia hebben we 'groen goud' in handen. 

 

 

De Wageningen Universiteit kweekt ook aardbeien die meer vitamine C bevatten, door speciaal licht te gebruiken bij de kweek. En ze proberen een verbeterde versie van de suikervervanger Stevia te maken.

Nooit meer koken
Voor sommigen is het een droom, voor anderen een nachtmerrie: nooit meer koken. Maaltijden in de vorm van poeder bestaan al langer, maar voor een Amsterdamse ondernemer is het een goudmijn. Hij verkoopt het poedereten waar je een volledige maaltijd van kunt maken. 

Het idee komt uit een sciencefictionfilm uit 1973. En in 2013 kreeg een Amerikaan het voor het eerst voor elkaar. Het Nederlandse poeder is daarop gebaseerd. Gebruikers zijn enthousiast, maar er is ook kritiek: want weten we wel wat het op lange termijn met ons lichaam doet?

 

 

Alles meten
Verder hebben we aandacht voor 'Quantified Self'. Het in kaart brengen van onze gezondheid via smartwatches, stappentellers en hartslagmeters. In de toekomst staat al deze informatie in ons biopaspoort. Zo kunnen we direct zien of we gezonder zijn geworden, of juist niet.

En we nemen een kijkje in Japan. Want daar mag veel meer als het gaat om gezondheidsclaims. In deze Japanse winkel kun je groenten kopen die je helpen afvallen of helpen bij je weerstand. Dat mogen die Japanners namelijk wel gewoon claimen.

 

Thumbnail

Toekomstmakers is iedere woensdag van 22:30 tot 23:00 te zien op het nieuwe RTL Z (KPN kanaal 11 en Ziggo kanaal 12). Uitzendingen terugkijken? www.rtlz.nl/toekomstmakers. Kijk hier de uitzending terug:

 

Bron • RTL Z Toekomstmakers