Aankondiging

In de uitzending: Hoe innovatief is Europa?

04 mei 2016 20:28

Beeld © RTL Z Toekomstmakers

Europese bedrijven hebben moeite met doorgroeien of doen dat met geld uit bijvoorbeeld de VS of Azië. Hoe krijgen Europese bedrijven toch geld uit Europa?

Verder hebben we aandacht voor Ampyx Power. Dat bedrijf wil in de vraag naar energie voorzien door wind op grote hoogte om te zetten in energie. Met de energie die een vlieger opwekt kunnen ze nu ongeveer 30 huizen van stroom voorzien. In de toekomst moeten dat zelfs nog meer worden. 

Geen zak geld
We nemen een kijkje in het slimme huis in Alkmaar, waar een Europese subsidie wordt omgezet in nieuwe technologie en start-ups. Europa geeft namelijk niet zomaar een zak geld voor het schrijven van een wetenschappelijke paper. Een subsidie moet echt iets opleveren. 

En: een uitzendbureau voor robots? Voor zo'n 2800 tot  3500 euro per maand huur je er eentje in. Ook de start-up die met dit idee kwam, kreeg geld uit het buitenland aangeboden. Ze gingen er uiteindelijk niet op in, en vertellen waarom. 

Europees fonds
Toekomstmakers sprak tijdens TEDxBinnenhof met een Ierse ondernemer die de grootste moeite had om Europees geld te bemachtigen. "In Europa moet je in een hokje passen", zegt ze. Eurocommissaris Carlos Moedas wil dat probleem aanpakken door een Europees investeringsfonds van 500 miljoen te creëren. 

Kijk de uitzending hieronder terug:

 

Bron • RTL Z Toekomstmakers