We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Tech

Zorgen over privacy: 'afluisterende speelgoedpop' uit schappen gehaald

06 december 2016 12:00

Zorgen over privacy: 'afluisterende speelgoedpop' uit schappen gehaald
Beeld © Screenshot Youtube

De interactieve praatpop 'My Friend Cayla' is niet zo onschuldig als gedacht. Door de gesprekken die de pop met kinderen voert, kan hun privacy worden geschonden. Dat ontdekte de Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet na onderzoek.

Behalve dat de pop zelf zinnen uitspreekt, luistert ze ook naar wat een kind zegt. Door middel van een ingebouwde microfoon worden de woorden en zinnen van het kind opgenomen.

Kinderen worden afgeluisterd

De Noorse Consumentenbond hield het speelgoed Hello Barbie, My Friend Cayla en de i-Que Robot tegen het licht. Van deze drie wordt alleen My Friend Cayla, van speelgoedproducent Genesis Toys, in Nederland verkocht. Het onderzoek leidde tot een aantal zorgwekkende conclusies. 

De pop werkt met een slecht beveiligde bluetooth-verbinding waardoor iedereen met een mobiele telefoon binnen 15 meter de gesprekken kan afluisteren. Met een beetje technische kennis is het ook mogelijk om via de pop te praten. "Op die manier kan er zelfs contact met het kind worden gezocht", zegt woordvoerder Babs van der Staak van de Nederlandse Consumentenbond. 

Gegevens doorgestuurd

Alles wat tegen Cayla wordt gezegd, wordt doorgestuurd naar het bekende spraakherkenningsbedrijf Nuance Communications. Door de pop te gebruiken ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden van dit bedrijf. In die voorwaarden staat onder meer dat de opgenomen informatie gedeeld mag worden met allerlei partijen voor uiteenlopende doeleinden. 

De Consumentenbond stelt dat de pop in strijd is met de Europese privacywetgeving en wil dan ook dat het speelgoed zo snel mogelijk uit de schappen wordt gehaald.

Uit het assortiment

Volgens Blokker Holding, eigenaar van Intertoys en Bart Smit, is de pop al uit de schappen gehaald. "We hebben de leverancier om opheldering gevraagd." Het bedrijf wil nog geen uitspraken doen over een eventuele terugroepactie voordat er meer opheldering is van de leverancier. 

Het is niet de eerste keer dat speelgoed in opspraak komt vanwege privacyproblemen. Bij een aanval op speelgoedfabrikant Vtech eind vorig jaar werden de gegevens van 124.730 Nederlandse kinderen gestolen. 

Bekijk hier het fragment:

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bron • EditieNL

Gerelateerde artikelen