Tech

VS ziet af van verzamelen ip-adressen bezoekers anti-Trump-site

Daniël Verlaan • 23 augustus 2017 11:38 @danielverlaan

VS ziet af van verzamelen ip-adressen bezoekers anti-Trump-site
Beeld © Getty

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geen interesse meer in de ip-adressen van de ruim 1,3 bezoekers van een anti-Trump-website. Het dataverzoek zou 'te breed zijn geformuleerd'.

Vorige week maakte de Amerikaanse hostingpartij Dreamhost bekend dat de Amerikaanse overheid wil weten wie er achter de anti-Trump-site DisruptJ20.org zit en welke mensen de website allemaal bezoeken. De hostingpartij vocht dat verzoek aan en publiceerde de details op zijn blog

Via DisruptJ20.org worden onder andere demonstraties tegen president Donald Trump georganiseerd, zoals de demonstratie tijdens de inauguratie van de president. Toen werden er 200 mensen gearresteerd, onder andere voor vandalisme.

Te breed geformuleerd

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft naar eigen zeggen het dataverzoek 'te breed geformuleerd', blijkt uit een rechtbankdocument ​gepubliceerd door Gizmodo. De overheid heeft 'geen interesse' in de ip-adressen van bezoekers, waarmee hun identiteit kan worden achterhaald. 

Dreamhost noemt dit een flinke overwinning, maar hun zorgen zijn nog niet verdwenen. Zo vraagt de Amerikaanse overheid nog steeds om websitedata, zoals de inhoud van en activiteiten op de website tussen 1 juli 2016 en 20 januari 2017. 

Het lijkt er dan ook op dat het ministerie op zoek is naar informatie over de mogelijke organisatoren van de demonstraties tegen Trump.

Aanzienlijke hoeveelheid

Mark Rumold, jurist bij de Amerikaanse digitaleburgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation, is er dan ook nog niet gerust op: "Het dataverzoek is substantieel kleiner, maar het gaat nog steeds om aan aanzienlijke hoeveelheid content."

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen