Tech

Van Netflix tot Disney: waarom elk bedrijf zélf wil streamen

Bram van Dijk • 13 augustus 2017 12:01 @ikbenbrampuntnl

Van Netflix tot Disney: waarom elk bedrijf zélf wil streamen
Beeld © GettyImages

Disney sluit aan in het rijtje van streamingdiensten. Slecht nieuws voor de veelkijker, die voor elke dienst een abonnement moet afsluiten. Waarom beginnen zoveel bedrijven een eigen dienst en wat is er nu allemaal al beschikbaar?

Disney heeft aangekondigd om vanaf 2019 geen nieuwe films en series meer op Netflix te plaatsen. Om kijkers toch hun dagelijks portie Disney te bieden, gaat het bedrijf een eigen streamingdienst opstarten. Die gaat van start in Amerika, maar er liggen al plannen om de nieuwe dienst uit te rollen over de rest van de wereld.

Dat betekent dus dat er weer een platform bijkomt waarvoor je los een abonnement moet aanschaffen. Daarmee zijn ze niet de enige: er zijn in Nederland nu al vijf videostreamers die allemaal weer nét iets anders doen en een andere prijs vragen.

Het draait allemaal om geld

De videoproducenten zoeken nieuwe manieren om geld te verdienen. Het traditionele model van het verkopen aan tv-zenders en tv-pakketten staat onder druk. Kijk je naar Nederland, dan zie je de kijktijd in minuten per dag snel afnemen. De afgelopen twee jaar zo rond de 4 procent. Onder jongeren is de afname nog veel groter.

Techverslaggever Bram van Dijk legt de missie van Disney uit (artikel gaat door onder video).

Minder kijkers zorgen voor minder adverteerders en dus voor minder geld. Dan is het een optie om de video's aan Netflix te verkopen, maar daarmee maakt het tegelijkertijd een concurrent sterker.

Zelf een streamingdienst oprichten is daarom aantrekkelijk.

Streamingdiensten: een overzicht

Ben je het overzicht kwijt van wat waar te vinden is? We zetten de grootste streamingdiensten voor je op een rij.

Netflix
De bekendste streamingdienst, met veel eigen en (vaak wat oudere) aangekochte series en films. In ieder geval nog tot 2019 veel Disney-films en -series. Uniek: de tal van eigen series, zoals House of Cards & Fargo. Prijs: vanaf €7,99 per maand (eerste maand gratis).

Videoland
De grootste Nederlandse streamingdienst, onderdeel van RTL, met eigen series en aangekochte series en films. Uniek: het nieuwe seizoen van Twin Peaks & de eigen serie De 12 van Oldenheim. Prijs: €8,99 per maand (eerste 2 weken gratis).

Amazon Prime Video
De streamingdienst van Amazon, ook een combinatie van aangekochte series en films en eigen productie. Uniek: series The Grand Tour ('het nieuwe Top Gear') en Goliath. Prijs: €5,99 per maand (eerste 6 maanden €2,99).

NL Ziet
Een samenwerking van de NPO, RTL en SBS, voor het terugkijken van het tv-aanbod in Nederland op hoge kwaliteit, zonder reclame. Vrijwel alle series, films, programma's en nieuwsuitzendingen die uitgezonden worden op de zenders, zijn hier terug te zien. Geen eigen productie. ​Prijs: €7,95 per maand (eerste maand gratis).

KPN Play
KPN wil met Play een combinatie geven van traditioneel tv-kijken en streamen. Het biedt de 25 populairste zenders (waaronder NPO en ​RTL), maar ook terugkijken en opnemen. Verder koopt KPN ook documentaires en series aan en maakt het met KPN Presenteert eigen series. Uniek: de series Brussel, De Mannentester en TOON. Prijs: €9,99 per maand (eerste maand gratis).

Wat als je alles wilt?

Als je echt niks wilt missen, dan moet je ruim 40 euro per maand afrekenen.

En daar komt dus mogelijk de nieuwe Disney-dienst nog bij. Maar of die naar Nederland komt en wanneer, is nog niet duidelijk.

Bron • RTL Z / Bram van Dijk

Gerelateerde artikelen