Tech

TU Delft grote winnaar prestigieuze Hyperloop-wedstrijd

30 januari 2017 05:08

TU Delft grote winnaar prestigieuze Hyperloop-wedstrijd

Het team van de TU Delft is de grote winnaar van de SpaceX Hyperloop-wedstrijd in Los Angeles. Hyperloop is een systeem waarmee capsules door buizen vervoerd worden met zeer hoge snelheden, tot wel 1200 kilometer per uur. Daarmee zouden we in de toekomst in slechts dertig minuten van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen.

De Delftse studenten namen het op tegen 28 andere internationale teams om zo hard mogelijk met hun futuristische transportcapsule door een 1,2 kilometer lange testbuis te racen. Uiteindelijk haalde het team de hoogste overall score.

De werking van de Hyperloop is te vergelijken met buizenpost. Door in de buis een lage luchtdruk te creëren, kan de capsule met weinig weerstand zich verplaatsen. Hierdoor moeten snelheden worden gehaald van zo'n 1200 kilometer per uur. 

Innovatieve goede bijdrage

29 teams van universiteiten over de hele wereld streden tegen elkaar in twee categorieën: snelheid en totaalbeleving. Het Duitse WARR was het snelste, maar Delft won dus het totaalklassement. Hierbij ging het onder andere om de schaalbaarheid, de veiligheid en de efficiëntie van het prototype.

"We waren niet de snelste, maar dat was ook niet de prijs waarvoor we wilden gaan", zegt woordvoerder Marleen van de Kerkhof. "We wilden een innovatief goede bijdrage leveren. Daarom hebben we ons niet alleen gericht op snelheid, maar ook op efficiëntie bij de bouw en op de kosten en veiligheid van de capsule. Op basis daarvan hebben we deze prijs gewonnen."

Lage luchtdruk

De wedstrijd werd georganiseerd door SpaceX-baas Elon Musk. Het ruimtevaartbedrijf is niet van plan zelf de Hyperloop te gaan bouwen, maar wil met deze wedstrijd de ontwikkeling aanwakkeren. De supersnelle capsuletrein moet volgens Musk het vervoermiddel van de toekomst worden.

Op het evenement kwamen naast de kandidaten ook veel mogelijke investeerders af. In de zomer is er weer een nieuwe wedstrijd; dan gaat het puur om de snelheid.

Gerelateerde artikelen