Tech

Technologiebedrijven werken samen om Flash te vervangen

Karin Husslage • 03 september 2015 12:47 @karinhusslage

Technologiebedrijven werken samen om Flash te vervangen
Beeld © Getty Images

Een aantal van de grootste technologiebedrijven hebben een alliantie gevormd om een open source videoformaat op te zetten. Ze willen hiermee de oude standaard - Adobe Flash - vervangen. De nieuwe technologie moet zorgen voor hoge kwaliteit videostreaming op alle mogelijke apparaten.

Het is een unieke samenwerking: Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla en Netflix hebben samen de Alliance For Open Media opgericht om aan een nieuw videoformaat te werken, meldt Wired

Adobe Flash is al jaren de standaardtechnologie om online video mee te kijken. In de eerste jaren werd het vooral geroemd omdat het weinig computerkracht nodig had, en daardoor op veel apparaten te gebruiken was. Intussen is dat imago veranderd: Flash wordt gezien als veiligheidsrisico, in browsers Chrome en Firefox wordt Flash standaard geblokkeerd. Apple weerde Flash jaren geleden al van de iPhone, en kreeg daar toen nog veel kritiek op, maar inmiddels keren steeds meer bedrijven zich tegen het videoformaat.

Vooral voor Netflix heel gunstig
De aangesloten bedrijven zijn erg gebaat bij het nieuwe videoformaat, omdat het moet gaan zorgen voor video van de beste kwaliteit in de kleinste bestandsgrootte. "Vooral voor Netflix is de nieuwe technologie heel belangrijk", stelt techredacteur Daniël Verlaan. "Netflix verbruikt heel veel data, en is erbij gebaat om snel data naar klanten te krijgen. Zeker nu we naar 4K-video toegaan, dat zijn gigantisch grote bestanden."

Netflix moet in de Verenigde Staten al extra betalen aan kabelbedrijven om de snelheid van video's te behouden. "Als Netflix dat dat niet doet, krijgen abonnees een haperende verbinding. Die gaan dan weer klagen bij Netflix", legt Verlaan uit. "In Amerika is geen netneutraliteit die bedrijven beschermt tegen dit soort afspraken, zoals in Nederland, dus daar zijn ze veel geld aan kwijt. Netflix is er dus heel erg bij gebaat als de nieuwe technologie de bestandsgrootte van video's met 15 of 20 procent kan verkleinen, terwijl de kwaliteit hetzelfde blijft."

Technologie van bedrijven wordt samengevoegd
Door het nieuwe videoformaat gaat Flash een moeilijke periode tegemoet. Het zal waarschijnlijk beter werken op alle denkbare smartphones, tablets en computers, en daarnaast veiliger en energiezuiniger zijn. 'Het web staat niet stil, en wij ook niet. Nu de beeldresolutie en het aantal verschillende schermen (waarop mensen kijken, red.) toenemen, is er steeds meer behoefte aan geavanceerde videotechnologie', schrijft de cto van Mozilla in een blog.

Veel van de bedrijven in de alliantie hebben al hun eigen codecs - hulpmiddelen om videobestanden te kunnen afspelen - ontwikkeld, en door die samen te voegen zou de ultieme technologie moeten ontstaan.

Bron • RTL Z / Karin Husslage

Gerelateerde artikelen