Tech

Prijs bitcoin keldert na vrees voor splitsing digitale munt

Daniël Verlaan • 20 maart 2017 11:51 @danielverlaan

Prijs bitcoin keldert na vrees voor splitsing digitale munt
Beeld © Getty

Door onenigheid in de bitcoin-wereld is de prijs van de digitale munt dit weekend met ongeveer een vijfde gedaald. De vrees is dat de munt in tweeën wordt geplitst. "Je investering in de oude bitcoin kan zomaar verdampen als de nieuwe bitcoin groter wordt."

Afgelopen vrijdag was één bitcoin nog 1169 euro waard. Dat bedrag kelderde dit weekend naar een dieptepunt van 888 euro. Op moment van schrijven is de prijs iets omhoog geklommen naar 928 euro.

De plotselinge daling komt doordat bitcoin-enthousiastelingen in twee kampen zijn verdeeld. De één wil de huidige virtuele munt behouden, de andere groep wil een nieuwe Bitcoin creëren die volgens hen meer mogelijkheden biedt.

Een nieuwe Bitcoin?

De discussie draait om de blockchain, de technologie achter de bitcoin. De blockchain bestaat uit 'blocks', een groep transacties die worden verwerkt.

Op dit moment is de limiet voor zo'n block relatief klein: 1MB. Daardoor moet je regelmatig een halfuur wachten totdat jouw transactie is voltooid. Door de block groter te maken kunnen er meer transacties per keer worden verwerkt, waardoor het betalingsverkeer sneller gaat.

Dat is het idee achter Bitcoin Unlimited, een groep enthousiastelingen die een nieuwe op bitcoin gebaseerde munt willen uitbrengen. Maar een andere groep, Bitcoin Core, is daar juist fel op tegen.

Bitcoin Core

Bitcoin Core wil de huidige bitcoin-munt behouden, om de simpele reden dat deze versie volgens hen voldoende gedecentraliseerd is.

Dat zit zo: iedereen met een computer kan bijdragen aan het verwerken van blocks met transacties. Doordat iedereen de transacties kan verwerken en verifiëren, is bitcoin open en transparant. Dat is een basisprincipe van de blockchain.

Als je de blocks groter maakt is er meer computerkracht nodig om de transacties te verwerken. Denk aan computers met krachtige videokaarten die veel geld kosten.

Tekst loopt door onder de foto.

Een Chinees bedrijf zet honderden computers in om bitcoin-transacties te verwerken. Voor elke verwerking krijgen ze een vergoeding. (Beeld: Getty)

De mensen achter Bitcoin Core zijn bang dat het gedecentraliseerde karakter van bitcoin verdwijnt zodra er dure krachtige computers nodig zijn om al die transacties te verwerken. Zo kunnen datacentra een veel belangrijkere rol gaan spelen.

Wat ook niet helpt is dat de software van Bitcoin Unlimited recentelijk een lek bevatte waarmee het verifiëren van de blockchain kan worden platgelegd.

Verdeelde community

Volgens Frank Schuil, ceo van de Europese Bitcoinbeurs Safello, is de Bitcoin-situatie vergelijkbaar met een andere digitale valuta: Ethereum. Deze zogeheten cryptocurrency splitste vorig jaar ook in tweeën, waarvan één versie dominant werd en sindsdien één van de populairste cryptocurrency's is.

Eenzelfde situatie kan ook gebeuren met bitcoin, zo stelt Schuil: "Het is lastig om te zeggen welke Bitcoin-versie de grootste wordt, want de community is hier erg verdeeld over." Eén voordeel bij een verandering: de hele blockchain wordt gekopieerd, waardoor je oude bitcoins ook automatisch nieuwe bitcoins zijn.

Je zou dus vijf 'oude' bitcoins en vijf nieuwe Bitcoin Unlimited-munten kunnen krijgen. "Maar dat betekent niet dat je automatisch meer geld hebt", zegt Schuil. "De verwachting is dat de waarde wordt verspreid over de twee digitale valuta's."

Spannende tijden

Dat het spannende tijden zijn voor Bitcoin-enthousiastelingen staat buiten kijf: "Zodra je Bitcoin Unlimited kunt kopen gaat het echt spannend worden. Je moet snel inspelen op de veranderingen, want je investering in de oude bitcoin kan zomaar verdampen als de nieuwe bitcoin groter wordt en je investeert in de verkeerde versie."

De verwachting is dat Bitcoin Unlimited in de komende maanden te koop is. Daarvoor moet 50 procent van alle blockchain-verwerkers de nieuwe digitale munt ondersteunen. Dat aantal ligt nu nog op zo'n 10 procent.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan

Gerelateerde artikelen