Tech

Ook CIA omarmt kunstmatige intelligentie

Bright • 14 september 2017 11:13 @Bright

Ook CIA omarmt kunstmatige intelligentie
Beeld © AFP

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft op dit moment 137 projecten die direct gericht zijn op kunstmatige intelligentie (AI).

Dat zei Dawn Meyerriecks, onderdirecteur voor wetenschap en technologie bij de CIA, tijdens de Intelligence and National Security Summit in Washington DC.

Volgens de website Defense One gaat het daarbij om projecten zoals het automatisch taggen van objecten in video’s en het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen op basis van big data en correlaties.

'Geen concurrentie'

Meyerriecks maakt zich weinig zorgen dat Rusland of China de VS voorbij zullen streven qua kunstmatige intelligentie. De grootste uitdaging is volgens haar eerder om mensen die elders bij de overheid werken – inclusief president Donald Trump – ervan te overtuigen dat inlichtingen die afkomstig zijn van 'robots' ook waardevol kunnen zijn.

Toch is er ook wel degelijk interesse voor kunstmatige intelligentie in andere landen. Zo ook bij de Russische president Vladimir Poetin die vorige week zei: "Het land met de beste kunstmatige intelligentie zal over de wereld heersen."

Derde Wereldoorlog?

Precies dit soort opmerkingen zorgen ervoor dat er wordt gevreesd voor dit soort technologie. Eind augustus stuurden ruim honderd techleiders, waaronder Elon Musk, een petitie naar de Verenigde Naties om te vragen om nieuwe regels op dit gebied. Zo moeten er richtlijnen komen voor hoe wapens met AI ontwikkeld worden.

Musk reageerde op Twitter op de uitspraken van Poetin. "Nu begint het...", scheef hij. Daarna deed Musk er een schepje bovenop: "Landen als China en Rusland bezitten straks hele sterke computerwetenschappen. De strijd om AI-superioriteit op landelijk niveau is waarschijnlijk de aanleiding van de Derde Wereldoorlog, als je het mij vraagt." 

Bron • Bright.nl

Gerelateerde artikelen