We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Tech

Nederlandse reisapp Polarsteps krijgt half miljoen financiering

Erik Rezelman • 18 maart 2016 06:00 @rezel

Nederlandse reisapp Polarsteps krijgt half miljoen financiering
Met Polarsteps kunnen reizigers hun reis vastgelegen Beeld © Getty

Vier vrienden hebben het afgelopen jaar, naast een gewone baan, van hun reisapp Polarsteps zo’n groot succes gemaakt, dat ze vanaf vandaag fulltime aan de slag gaan.

De oprichters hebben een jaar aan de app gewerkt, die inmiddels 20.000 gebruikers heeft. Reizigers kunnen zo eenvoudig en automatisch hun route kunnen tracken tijdens hun reis. Vandaag maken ze bekend dat ze een investering hebben binnengehaald van een half miljoen euro.

Het is snel gegaan
Eén van de investeerders is TMG, de voormalig werkgever van mede-oprichter Koen Droste. Hij vertelt aan RTL Z dat het snel is gegaan met Polarsteps. "Volgende week zijn we pas een jaar live. Vorig jaar zijn we begonnen met een betaversie van de app en het afgelopen jaar hebben we vooral geëxperimenteerd wat de beste manier is om een reis vast te leggen." In totaal zijn er tot nu toe 3,5 miljoen locaties bezocht en 150.000 statusupdates geplaatst. 


Wat doet de app?
De app van Polarsteps houdt automatisch bij welke route reizigers afleggen en welke plaatsen zij bezoeken tijdens hun trip. De route wordt automatisch bijgewerkt op de interactieve wereldkaart van de reiziger, welke gedeeld kan worden met vrienden en familie thuis.  Je kan in de app drie privacy niveaus instellen voor je reis:

  • De reis is alleen voor je zelf
  • Ook voor je volgers
  • Publiekelijk

Droste: "Als je in het begin denkt, ik hou de reis voor mezelf dan kan je de instellingen later ook nog wijzigen. De meeste mensen zetten hem op 'volgers'. Groepjes van 10 tot 20 mensen volgen dan de reis."

We hebben veel geleerd
"Het is snel gegaan, we hebben veel geleerd", aldus Droste. "Deze investering stelt het ons in staat om volledig aan de app te gaan werken. We hadden afgelopen jaar nog geld nodig uit een andere baan. Ik heb zelf drie jaar voor de site 'Upcoming' gewerkt. Mijn oude werkgever TMG is één van de investeerders, maar Silver Point Ventures van internetondernemer Jorrit Steinz is de grootste. De vier oprichters hebben nog wel de meerderheid. "Dat is precies waar we de grens hebben getrokken."

Van het geld van Silver Point en TMG kunnen ze nu zelf in vaste dienst komen. "Daarnaast komt er nu ook een Android-developper bij, ons meest gevraagde feature. Elke dag krijgen we daarover vragen per mail en we hebben daar nu eindelijk de ruimte voor."

Zeilreis
De allereerste prototype van Polarsteps kreeg enkele jaren geleden al veel belangstelling toen mede-oprichter Niek Bokkers voor een zeilreis software schreef waarmee hij updates met zijn familie deelde via satelliettelefoon.

Tijdens die trip werd mijn website al veel gedeeld onder medereizigers, vertelt hij. "Die vonden het een geweldig idee om je reis op een kaart te plotten en deze realtime te delen met vrienden en familie thuis. Op basis van die ervaringen besloten we een iPhone app voor het grote publiek te ontwikkelen, waarmee het mogelijk is om je avonturen op een eenvoudige en aantrekkelijke manier vast te leggen en te delen."

De app is gratis, hoe ga je geld verdienen?
Droste: "We gaan ons ook richten op de periode voor en na je reis. Dat je bijvoorbeeld een geprint fotoalbum van al je foto’s bij ons kunt bestellen. Dat werkt vanaf deze zomer. Voorafgaand aan je reis gaan we je helpen om je route te plannen, met vergelijkbare info als in de Lonely Planet. In de tweede helft van het jaar gaan we dan experimenteren met hotels boeken en leuke activiteiten, daar krijgen we dan een klein percentage van."

Over een paar jaar willen de ondernemers "enkele honderdduizenden" gebruikers hebben. Onder andere de lancering van de Android app moet daarvoor zorgen. Van Polarsteps is nog geen Nederlandse versie. "Onze doelgroep is vaardig in het Engels. Uiteindelijk willen we ook wel een Nederlandse versie hebben, maar tot nu toe hebben we gekozen voor het verbeteren van de functionaliteit", zegt Droste.

Bron • RTL Z / Erik Rezelman

Gerelateerde artikelen