Tech

Maker 'vluchtelingengame' wil je aan het denken zetten

Bram van Dijk & Daniël Verlaan • 16 juli 2017 10:53

play 13 min

Het spel Bury Me, My Love vertelt het verhaal van een Syrische vluchteling die Europa in probeert te komen, op een manier zoals vluchtelingen met het thuisfront communiceren: via WhatsApp.

"Moet ik de boot nemen naar Griekenland of proberen te lopen naar Istanbul?" Het is een appje van je vrouw. Jij blijft in Syrië om voor je ouders te zorgen, zij vlucht naar Europa om een beter leven te krijgen en te ontsnappen aan de oorlog in het land.

Bury Me, My Love is een game die eind september voor Android en iOS verschijnt. Je communiceert met je vrouw via WhatsApp en ontvangt naast berichtjes ook foto's, video's en locatiegegevens. Het doel is om ervoor te zorgen dat ze veilig in Europa aankomt.

Een verhaal vertellen

De game is gemaakt door de Franse gamedesigner en ex-journalist Florent Maurin (36). Hij maakt games die zijn geïnspireerd op de realiteit. Games hoeven van Maurin niet per se leuk te zijn, zolang ze maar een verhaal vertellen.

Samen met Dana, een Syrische vluchteling, maakte hij een realistische constructie van de reis die zij aflegde. Het hoofdpersonage Nour, die de tocht maakt, is ook grotendeels geïnspireerd op Dana. Zij volgt inmiddels een opleiding tot kok in Duitsland.

Door Nour te adviseren en helpen met keuzes maken kan het verhaal verschillende wendingen nemen. Naast de reis is ook de emotionele band met Nour belangrijk, die onder druk komt te staan omdat er zo veel onzekerheid is.

Geen activisten

"We zijn geen activisten", vertelt Maurin. "We worden niet gesteund door een ngo of gefinancierd door een organisatie met een agenda. Dus we hebben geen specifiek activistisch doel dat we willen bereiken met Bury Me, My Love. Maar we hebben veel verhalen over Syrische vluchtelingen gelezen en we zijn daardoor geraakt."

"Het laat ons nadenken over wat het betekent om de mensen waarvan je houdt en alles wat je hebt achter te laten, en hoe moeilijk het is om je aan te passen aan een plek waar je niet welkom bent. En het laat ons nadenken over wie wij zijn, als Europese burgers, en wat onze verantwoordelijkheid is hierin."

Het zette hem in elk geval goed aan het denken. "Het maken van dit spel heeft mijn mening over vluchtelingen zeker veranderd, en ik hoop dat Bury Me, My Love hetzelfde effect heeft op spelers."

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen