Tech

Helft patenten voor zelfrijdende auto's aangevraagd door Duitsers

Loek Essers • 26 augustus 2017 11:42 @loekessers

Helft patenten voor zelfrijdende auto's aangevraagd door Duitsers
Een BMW-technicus controleert de technologie in een zelfrijdende auto. Beeld © BMW

Iets minder dan de helft van alle patenten voor technologie die wordt gebruikt in zelfrijdende auto's wordt aangevraagd door Duitse bedrijven. Uber en Tesla komen niet eens voor in de top 10.

In de die top 10 staan zes Duitse bedrijven. Toeleveranciers Bosch en Continental staan hoog, maar ook BMW, Audi, Daimler en Volkswagen staan op de lijst, blijkt uit een studie van het Institut der deutschen Wirtschaft uit Keulen.

Het instituut zette het aantal aangevraagde patenten die betrekking hebben op zelfrijdende auto's tussen 2010 en 2017 op een rij.

Ook autofabrikanten Ford, GM en Toyota staan op de lijst. Opvallend genoeg spelen grote nieuwkomers als Uber en Tesla nauwelijks een rol. Google staat op plek 10, met 338 patenten. Ter vergelijking: nummer 1 Bosch heeft er 958.

Nieuwkomers ontbreken

In totaal vond het instituut 5839 patentaanvragen voor autonoom rijden. Daarvan komt meer dan de helft van klassieke autofabrikanten en ongeveer een derde van bekende toeleveranciers. De nieuwkomers op de markt nemen maar zo'n 7 procent voor hun rekening, waarvan veruit de meeste aanvragen van Google komen.

Zelfs als je er vanuit gaat dat een groot deel van de ontwikkelingen nog niet tot een patentaanvraag heeft geleid, is dat aantal toch bijzonder klein, stellen de onderzoekers.

Overigens blijft de voorsprong van gepatenteerde technologie niet alleen bewaard voor Duitsland. Het aantal patenten voor zelfrijdende auto's neemt wereldwijd toe. Bovendien profiteren bedrijven buiten Duitsland ook van de Duitse innovaties, aldus de onderzoekers.  

Bron • RTL Z / Loek Essers

Gerelateerde artikelen