Tech

Hackers stelen telefoonnummers beroemdheden via lek in Instagram

Daniël Verlaan • 31 augustus 2017 12:19 @danielverlaan

Hackers stelen telefoonnummers beroemdheden via lek in Instagram
De Instagram van Selena Gomez werd enkele dagen geleden nog gehackt. Beeld © Getty

Hackers zijn erin geslaagd om de e-mailadressen en telefoonnummers van een onbekend aantal beroemdheden te stelen. Dat was mogelijk door een lek in het systeem van Instagram.

Dat bevestigt Instagram aan Variety. Het sociale netwerk wil niet zeggen hoeveel gegevens de hackers hebben buitgemaakt, maar stellen wel dat de criminelen zich specifiek hebben gericht op accounts met een verified-vinkje. Dit zijn meestal beroemdheden.

"Onlangs ontdekten we dat één of meer personen onwettige toegang hebben verkregen tot de contactgegevens van een aantal belangrijke Instagram-gebruikers door gebruik te maken van een bug in een Instagram-api", aldus de woordvoerder. Een api is technologie die wordt gebruikt om software met andere software te laten praten.

Selena Gomez

Het lek in de Instagram-api maakte het mogelijk om toegang te krijgen to privé-informatie. Omdat de hackers zich volgens Instagram beroemdheden in het vizier hadden en andere personen met een verified-vinkje, is er voor de meeste mensen hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand.

Enkele dagen geleden werd het Instagram-account van zangeres Selena Gomez gehackt. De hacker plaatste naaktfoto's van Justin Bieber, haar ex, op het account, en verwijderde het profiel daarna. Instagram hielp Gomez kort na de hack om weer toegang te krijgen tot haar verwijderde account.

Tweestapsverificatie

Instagram raadt gebruikers aan regelmatig hun wachtwoord te veranderen en tweestapsverificatie in te schakelen. Met laatstgenoemde moet je nog een extra code invoeren voordat je kunt inloggen. Ook gaat het sociale netwerk de getroffen gebruikers waarschuwen dat hun privégegevens zijn buitgemaakt.

Lees op rtlz.nl
Zo beveilig je jouw online accounts

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan

Gerelateerde artikelen