We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Tech

Gehackte Nederlandse websites verspreiden Turks dreigement

Daniël Verlaan • 13 maart 2017 17:01 @danielverlaan

Gehackte Nederlandse websites verspreiden Turks dreigement
Turken demonstreerden gisteren bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Beeld © ANP

Leden van een Turks hackerforum hebben mogelijk honderden Nederlandse websites gehackt door bij twee servers van hostingbedrijf Versio in te breken. De gehackte websites waarschuwen Nederlanders.

Dat bevestigt Versio-directeur Reshad Bashir op het forum van zijn bedrijf. Het gaat om twee servers waar vermoedelijk honderden websites op draaien.

Op het Turkse hackforum wordt gesproken van tientallen tot zelfs duizenden gehackte websites. Niet alleen websites bij hostingpartij Versio worden aangevallen, ook slecht geconfigureerde WordPress-websites worden overgenomen.

Jullie Nederlanders

Op de gehackte websites verschijnt een boodschap die vermoedelijk verwijst naar de recente spanningen tussen Turkije en Nederland.

"Jullie Nederlanders mogen dan denken dat we jullie niets zullen doen, maar dat hebben jullie mis. We zullen nooit vergeven wat jullie ons hebben aangedaan", zo valt te lezen op de overgenomen websites. 

Versio

Bashir van Versio zegt dat de twee servers inmiddels zijn hersteld en de websites weer normaal draaien. Door een lek op de servers konden de hackers de index.html of index.php, de beginpagina van een website, aanpassen. 

Volgens Bashir zijn er geen aanwijzingen dat er ook e-mailadressen en wachtwoorden zijn buitgemaakt. "Wegens de gevoeligheid van deze kwestie gaan wij momenteel niet in op de details omtrent de hack. We gaan aangifte doen bij de politie", zo schrijft Bashir.

Ook zegt hij maatregelen te nemen dat de servers van Versio niet opnieuw worden gehackt.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen