Tech

Futuristische spray kan eigenschappen planten tijdelijk veranderen

Lisa Boerop • 10 januari 2017 17:35 @lisaboerop

Futuristische spray kan eigenschappen planten tijdelijk veranderen
Beeld © Getty

Genen van een plant tijdelijk uitschakelen om de plant hittebestendig te maken of de opbrengst te verhogen. Het klinkt als toekomstmuziek, maar dankzij Australische wetenschappers kan dat binnenkort misschien op grote schaal.

Dat schrijven ze in een onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd. De wetenschappers van de universiteit van Queensland in Australiƫ is het gelukt om tabaksplanten met een spray te beschermen tegen een virus. Een doorbraak, vindt Sjef Smeekens, hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit Utrecht.

Spray van klei

"Op dit moment zijn er nauwelijks manieren om gewassen te beschermen tegen een virus", zegt hij. "Maar deze wetenschappers doen dat met een bijzondere spray die uit hele kleine deeltjes van klei met daarin RNAi-moleculen bestaat."

"Als die spray op een plant terecht komt, vergaat de klei en neemt de plant het RNAi-molecuul op. Dat molecuul is gericht tegen het RNA van een ziekteverwekkend virus, waardoor de plant resistent wordt tegen het virus."

Opbrengsten verhogen

Dankzij de spray met RNAi kunnen planten dus een virus onschadelijk maken, terwijl ze dat eerder niet konden. Maar het RNAi kan nog veel meer mechanismen reguleren.

"Je kunt met zo'n RNAi-molecuul gericht genen uitschakelen in een plant. Dus je kunt in principe alle eigenschappen van een plant aanpassen. Je kunt er tijdelijk voor zorgen dat de plant van kleur verandert, maar je kunt ook de stressregulatie sturen en daardoor de opbrengst verhogen", zegt Smeekens. "En omdat we het volledige genoom van heel veel planten al kennen, zijn de mogelijkheden grenzeloos."

Als boeren weten dat ze een lange periode van droogte te wachten staat, kunnen ze er dus voor kiezen om met de spray met het juiste RNAi hun gewas droogtetolerant te maken, en hun oogst zo beschermen.

Geen pesticiden meer

Theo Elzenga, hoogleraar plantenfysiologie aan de RUG, denkt dat de spray ook te gebruiken is om te stoppen met het gebruik van pesticiden. "De spray zou ook tegen schimmels kunnen werken, dus dan zijn pesticiden niet meer nodig. De landbouw zou dan een stuk duurzamer kunnen worden."

Smeekens ziet geen bezwaren tegen de spray. "Ik denk dat de milieubewegingen en biologische boeren hier heel erg blij mee zijn. Het RNAi in de spray is niet gevaarlijk voor mensen en dieren en wordt na vrijkomen uit het kleideeltje afgebroken. Ook de deeltjes van klei lijken mij ongevaarlijk."

Haalbare toepassing

"RNAi-moleculen zijn momenteel al vrij goedkoop en de synthese van de kleideeltjes lijkt ook niet duur." Toch houdt Smeekens nog een slag om de arm. "Bedenk dat dit pas een eerste publicatie is en de brede inzetbaarheid in de landbouw nog moet worden getoetst. Maar als deze technologie overeind blijft heeft het een enorm toepassingsgebied en dito implicaties voor de landbouw."

Ook Elzenga is nog voorzichtig: "Ik denk dat de prijs van het RNAi eerst nog wat verder moet dalen. Maar als dat gebeurt, is het zeker haalbaar om de spray wereldwijd in te zetten tegen virussen en schimmels. Dan kunnen we nu spreken van een doorbraak."

Bron • RTL Z / Lisa Boerop

Gerelateerde artikelen