Tech

'Facebook wil honderden miljoenen betalen voor muziekrechten'

Daniël Verlaan • 06 september 2017 11:00 @danielverlaan

'Facebook wil honderden miljoenen betalen voor muziekrechten'
Beeld © AFP

Facebook is bereid honderden miljoenen dollars te betalen aan platenmaatschappijen, zodat gebruikers de komende jaren legaal video's met muziek erin naar het platform kunnen uploaden.

Dat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Het plaatsen en kijken van video's op het sociale netwerk is de afgelopen jaren explosief toegenomen: de meer dan 1 miljard gebruikers kijken elke dag honderden miljoenen uren aan video.

Het probleem voor Facebook: een groot deel van die video's bevat muziek waar het sociale netwerk niet de rechten op heeft. Daarom kunnen rechthebbenden, zoals muzieklabels, Facebook verzoeken video's met liedjes van hun artiesten offline te halen, en dat drukt het aantal views en de toekomstige reclame-inkomsten – Facebook is bezig om een reclameplatform voor video's te bouwen.

ContentID

Volgens Bloomberg werkt Facebook aan een systeem dat muziek automatisch herkent en vervolgens kijkt of inbreuk op het copyright wordt gemaakt. Dat systeem lijkt op ContentID van YouTube, dat rechthebbenden de mogelijkheid biedt hun eigen muziek in een database te zetten en alle video's die gebruikers uploaden met deze liedjes in één klik offline te halen. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid inkomsten te genereren met de video's. 

Voor de bouw van een vergelijkbaar systeem heeft Facebook volgens Bloomberg nog twee jaar nodig, en dat duurt zowel het sociale netwerk als de muzieklabels te lang. Daarom zou het bedrijf tot het systeem af is de rechten op muziek willen kopen, zodat gebruikers hun video's kunnen blijven uploaden en Facebook in de toekomst alle reclame-inkomsten binnen kan harken.

Kritiek

Het ContentID-systeem van YouTube krijgt veel kritiek van platenmaatschappijen en filmstudio's. Google heeft miljarden dollars aan rechthebbenden uitgekeerd, maar de entertainmentindustrie vindt dat niet genoeg. Volgens veel rechthebbenden kunnen YouTube-gebruikers gewoon inbreuk op het auteursrecht maken zolang ze de video maar verwijderen als dit wordt geëist.

Totdat een video wordt verwijderd, verdient Google er geld aan. Daaraan ergerde ook de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra zich vorig jaar. De organisatie die voor componisten en auteurs geld moet ophalen, wil dat de Europese wet wordt aangepast zodat partijen als YouTube, Facebook en Soundcloud worden gedwongen rechthebbenden een 'eerlijke vergoeding' te geven.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen